PlusReportage

Geen drank & drugs op We Are the Future: 'Ik hou niet eens van bier'

Geen drank, geen drugs en geen volwassenen. Op festival We Are the Future gingen zaterdag een kleine tienduizend tieners uit hun dak. 'Volgens mij vinden heel veel mensen bier helemaal niet lekker.'

Maarten van Dun
Het is dankbaar draaien voor een publiek van tieners. Beeld Jean Pierre Jans
Het is dankbaar draaien voor een publiek van tieners.Beeld Jean Pierre Jans

Veel ouders zullen verstoord hebben opgekeken toen hun kind aankondigde naar een massaal festival in Amsterdam te willen gaan, waar de bekendste house-dj's van nu dertien uur lang de volumeknop zouden opentrekken. Niet geheel onterecht, want de meeste festivals in Amsterdam worden gekenmerkt door stevig middelengebruik. Is dat de plek voor een 14-jarige?

Nee, vond ook Mitchel Bovenlander, de organisator van We Are the Future. "De festivals schieten in Amsterdam als paddenstoelen uit de grond. We wilden de kinderen ook een eerste festivalervaring bieden."

Bovenlander organiseert al langer de razend populaire Fris-feesten, uitgaansavonden voor scholieren waar geen alcohol wordt geschonken. En nu dus een eigen festival voor 12- tot 17-jarigen, afgelopen zaterdag naast de Amsterdam Arena.

Hoge stemmen
"Ik had het wel wat groter verwacht," zegt Max (15) uit Edam, die duidelijk niet snel onder de indruk is. Hij rust met zijn vrienden even uit op een veldje tussen het hoofdpodium en de enorme tent, waar The Partysquad op dat moment weinig hoeft te doen, omdat elk woord met hoge stemmen wordt meegezongen door hun publiek.

Max en zijn vrienden zijn voor de artiesten gekomen vandaag: bekende dj's als Jay Hardway, Blasterjaxx en Don Diablo. Felipe (15) uit Purmerend: "We gaan normaal naar hockeyfeestjes en naar 16-plus feesten, maar daar komen deze dj's niet. Die luisteren we altijd thuis, nu kunnen we hen live zien."

Popsterren van nu
Precies die gedachte bracht organisator Bovenlander op het idee voor We Are the Future. "De dj's zijn de popsterren van nu geworden, ze worden steeds meer op de radio gedraaid. We vonden het vreemd dat een 14-jarige wel naar een concert van Beyoncé kan, maar nooit Don Diablo kan zien draaien."

Vinden de dj's dat ook een sympathiek idee en rekenen ze minder dan hun gangbare torenhoge tarieven? Bovenlander, diplomatiek: "Ze denken mee, maar dat zou nog wel iets meer mogen."

Want het is dankbaar draaien voor een publiek van tieners, die niet meer nodig hebben dan energydrink om helemaal los te gaan. Dat maakt We Are the Future anders dan de volwassenenfestivals: hier wordt niet gekletst tijdens de dj-sets, maar uitbundig gedanst en er staat niemand met grote pupillen en malende kaken voor zich uit te kijken.

Het terrein van We Are the Future was verboden gebied voor ouders, dus zij hebben dat niet met hun eigen ogen kunnen zien.

Streng verboden
Het gebrek aan drank blijkt geen probleem voor de bezoekers, zegt Feline (15), die met haar vriendin Marijn (15) uit de Zaanstreek is gekomen. "Ik hou eigenlijk niet zo van drukke feestjes, maar hier is de sfeer goed. Ik drink eigenlijk nooit, alleen als mijn moeder zegt dat het mag. Ik hou ook niet eens van bier, volgens mij vinden heel veel mensen bier niet eens lekker, maar drinken ze het omdat ze het gewend zijn."

Meer over