Geen besluiten na VN-debat over Syrië

Het debat in de Veiligheidsraad van de VN over Syrië is vannacht gestaakt zonder dat er besluiten zijn genomen. China en Rusland bleven zich verzetten tegen een voorstel van de Arabische Liga waarin het geweld van de Syrische regering tegen demonstranten scherp wordt veroordeeld en de Syrische president Bashar al-Assad wordt opgeroepen de macht over te dragen.

ANP/Redactie
Hillary Clinton luistert naar Bashar Ja'afari, de Syrische ambassadeur van de VN. Beeld getty
Hillary Clinton luistert naar Bashar Ja'afari, de Syrische ambassadeur van de VN.Beeld getty

Dat heeft de BBC gemeld.

De premier van Qatar had er bij de leden van de Veiligheidsraad op aangedrongen snel actie te ondernemen tegen 'de moordmachine van Assad'. China en Rusland zeiden echter dat als het plan zou worden uitgevoerd, dit een machtswisseling in Syrië tot gevolg zou hebben.
'Het is geen Russisch beleid om mensen te vragen af te treden', zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov.

Nopjes
Wel veroordeelde hij het gebruik van geweld tegen burgers door veiligheidstroepen. Eerder had de Vitali Tsjoerkin, de Russische ambassadeur bij de VN, nog gezegd dat er mogelijk consensus kon worden bereikt over een resolutie over Syrië. Hij was in zijn nopjes over een uitspraak van de secretaris-generaal van de Arabische Liga, Nabil Elaraby. Die verzekerde de Veiligheidsraad dat de Liga zal proberen een buitenlandse militaire interventie in Syrië te voorkomen.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft de hoop nog niet opgegeven dat de Veiligheidsraad alsnog overeenstemming bereikt over een resolutie over Syrië. Ze stelde voor de komende dagen verder te onderhandelen over de tekst.

null Beeld afp
Beeld afp
Meer over