Geding winkels om plan Rijnstraat

AMSTERDAM - Vandaag dient een kort geding tussen de winkeliersvereniging in de Rijnstraat en het stadsdeel Zuideramstel. De winkeliers zijn het niet eens met de herinrichting van de Rijnstraat en willen dat het stadsdeel de werkzaamheden stopzet.

De winkeliers worden gesteund door de kamer van koophandel en de belangenorganisatie voor het midden- en kleinbedrijf MKB-Nederland.

Zij vrezen klandizie te verliezen doordat de straat openligt. Ook verdwijnen met de aanleg van vrijliggende fietspaden parkeerplaatsen en wordt op sommige plekken de stoep smaller. Daardoor is er minder plaats voor bloemenuitstallingen en terrassen.

Zuideramstel vindt dat de winkeliers genoeg tijd hebben gehad om hun klachten kenbaar te maken. Volgens een woordvoerder kwamen de winkeliers pas met hun bezwaren nadat het plan al was aangenomen door de deelraad.

Johannes van Zanen, eigenaar van tabakszaak Primera in de Rijnstraat: ''Dat klopt niet, we hebben ook voor die tijd al veel handtekeningen verzameld van buurtbewoners. Alleen al in mijn winkel had ik driehonderd handtekeningen.''
Het stadsdeel wil de bomen in de straat behouden, waardoor het fietspad op sommige plekken een bocht maakt en de stoep smaller wordt. De winkeliers haalden 1500 handtekeningen op en kwamen met een alternatief.

''In dat nieuwe plan zouden alle bomen gekapt worden, en nieuwe aangeplant. Ook zouden er fietsstroken komen in plaats van vrijliggende paden,'' zegt de woordvoerder van het stadsdeel. ''Maar ze kwamen pas met dat plan nadat het eerste al was aangenomen.'' (HET PAROOL)

Meer over