Gebiedsverbod voor tweemaal beschoten crimineel in Oost

De crimineel Ahmed R. (23) die 28 mei én in juli vorig jaar doelwit was van schietpartijen in de Commelinstraat in Amsterdam-Oost, mag daar drie maanden niet meer komen. Burgemeester Eberhard van der Laan heeft hem een 'gebiedsverbod' opgelegd om de buurt te beschermen.

Maarten van Dun en Paul Vugts
Niemand raakte gewond, wel sloegen kogels in de gevel en het bovenraam van een woning en raakten meerdere auto's beschadigd. Beeld Maarten van Dun
Niemand raakte gewond, wel sloegen kogels in de gevel en het bovenraam van een woning en raakten meerdere auto's beschadigd.Beeld Maarten van Dun

De politie surveilleert extra in de straat en 'is extra alert op medlingen in de omgeving', schrijft Van der Laan in een brief aan de omwonenden. Het stadsdeel, de politie en de woningcorporatie houden binnenkort een bewonersbijeenkomst.

In de nacht van zaterdag 27 op zondag 28 mei schoot een onbekende rond half drie op een groepje jonge mannen voor het huis van Ahmed R., waarna een auto hard wegreed. Niemand raakte gewond, wel sloegen kogels in de gevel en het bovenraam van een woning en raakten meerdere auto's beschadigd.

In juli vorig jaar was Ahmed R. al zwaargewond geraakt toen hij voor zijn huis met een automatisch wapen werd neergeschoten. De daders zijn niet gepakt.

Rondvliegende kogels
Ahmed R. is voor zo ver bekend de derde crimineel die een gebiedsverbod krijgt omdat het gevaar van een nieuwe liquidatiepoging bestaat. Eerder mocht de al meermaals voor een aanslag gewaarschuwde crimineel Omar A. niet in de buurt van waterpijpcafé Dina Lounge in de Marnixstraat komen om passanten en omwonenden te beschermen tegen rondvliegende kogels.

Na drie aanslagen mocht Zinna B. niet meer in de Oude-IJselstraat komen, waar ze onder meer was beschoten en waar een granaat was ontploft voor haar huis.

Partij drugs
Hoewel nog relatief jong, is Ahmed R. geen onbekende in het Amsterdamse criminele milieu. Hij was in mei 2013, pas negentien jaar oud, verwikkeld in een hoogoplopend conflict om een partij hasj die uit Marokko geïmporteerd moest worden. Daarvoor had hij de krachten gebundeld met Fahd el Y., een jongeman uit Hoofddorp.

Nadat de partij drugs echter nooit was aangekomen, wilde R. de schade verhalen op de vader van zijn compagnon. Volgens justitie gijzelde R. zijn zakenpartner El Y. drie dagen in een woning in de Dapperbuurt. El Y. verklaarde dat hem meerdere keren een wapen op het hoofd was gezet. Hij moest zijn vader bellen, waarna R. 30.000 euro van hem eiste. Bij de overdracht van het geld werd R. door een arrestatieteam aangehouden.

Overigens beweerde R. later dat de ontvoering met medeweten van El Y. in scène was gezet. De rechtbank veroordeelde R. tot tien maanden cel vanwege de afpersing, maar sprak hem vrij voor de gijzeling.

Meer over