Gebiedsverbod kan al tijdens vooronderzoek worden opgelegd

Rechters kunnen straks al tijdens een vooronderzoek een gebiedsverbod of verplichte begeleiding opleggen. Zo kunnen problemen met jeugdbendes en probleemgezinnen beter worden aangepakt.

ANP/Redactie

Dat heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vandaag geschreven aan de Tweede Kamer. Het gaat om lichte vergrijpen als diefstal of bedreiging waarbij verdachten niet vastgezet kunnen worden in afwachting van de rechtszaak. Daardoor heeft de rechter nu nog geen mogelijkheden hun een sanctie op te leggen die herhaling moet voorkomen en overlast voor de buurt kan beperken.

Straks kan de rechter dat dus wel. Iemand die een opgelegde maatregel in de wind slaat, kan alsnog in hechtenis worden genomen.

Een rechter kan al een contact- of gebiedsverbod opleggen, maar maatregelen die de vrijheid beperken kunnen zich ook gaan uitstrekken tot een reisverbod naar bepaalde landen na een veroordeling voor kinderseks- of drugstoerisme. Ook kan een zedendelinquent een verbod krijgen om als vrijwilliger met kinderen te werken.

Meer over