Update

Gazprom kan Europese vraag naar gas niet aan

Het Russische Gazprom kan de vraag naar extra aardgas momenteel niet aan. Enkele Europese landen hebben al minder gas gekregen. Het grootste gasbedrijf ter wereld moet van premier Vladimir Poetin voorrang geven aan de klanten in het eigen Rusland, waar het momenteel ook erg koud is.

ANP/AFP
Kou in Europa. Beeld REUTERS
Kou in Europa.Beeld REUTERS

'Gazprom kan op dit moment niet de aanvullende hoeveelheden leveren die onze West-Europese partners vragen', zei de ondervoorzitter Alexander Kruglov tijdens een bijeenkomst met premier Vladimir Poetin. Kruglov zei dat er de afgelopen dagen 10 procent minder gas was geleverd, maar dat de levering nu weer normaal is.

De Europese Commissie had vrijdag geklaagd dat Oostenrijk, Bulgarije, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Polen , Roemenië en Slowakije elk minder gastoevoer hadden gerapporteerd. Oostenrijk zag de levering met 30 procent afnemen, Italië met 24 procent. De Duitse energiereus RWE zei dat het momenteel 30 procent minder gas ontvangt uit Rusland dan voorzien in contracten: 'Maar we hebben nog een flinke voorraad', aldus een RWE-woordvoerder. De levering aan consumenten is voorlopig niet in gevaar.

Het Nederlandse ministerie van Economische Zaken laat weten dat ons land zelf voldoende gas heeft. De voorraden zijn voldoende om aan alle behoeftes te voldoen, aldus een woordvoerster. 'We hebben veel flexibiliteit wat betreft gas.'

Gazprom is de belangrijkste gasleverancier van Europa. Enkele jaren geleden stokte de toevoer door Russische problemen met doorvoerland Oekraïne. Om zulke problemen te voorkomen moet in de herfst een nieuwe gasleiding van Rusland via de Oostzee naar Duitsland worden geopend. Die kan 26 miljoen huishoudens van aardgas voorzien.

Meer over