Gasrotonde draait op volle toeren

Het extreme winterweer zet tal van nieuwe onderdelen van de Gasunie volop in beweging. Gisteren transporteerde de Gasunie 545 miljoen kubieke meter, het meest in deze eeuw, en deze datum neemt daarmee ook de derde plaats aller tijden in.

ANP/Redactie
© ANP Beeld
© ANP

Gasunie heeft nu de recent opgeleverde terminal voor vloeibaar aardgas op de Maasvlakte, de ondergrondse opslag in het Groningse Zuidwending, nieuwe compressorstations en vele nieuwe kilometers pijpleiding volop in bedrijf. 'De gasrotonde draait op volle toeren', aldus de Gasunie.

Hoewel het netwerk op volle toeren draait is volgens topman Paul van Gelder de grens van het leveren van gas nog lang niet bereikt: 'In de gaswet is vastgelegd dat Gasunie tot een effectieve etmaaltemperatuur van min 17 graden Nederland van gas moet kunnen voorzien. Zo is de infrastructuur ook ontworpen. De kans dat we die extreme temperatuur gaan bereiken, acht ik heel klein'.

Het grote gasveld van Slochteren raakt langzaam maar zeker leeg en Nederland heeft de ambitie om ook in de toekomst een belangrijke leverancier van gas in Europa te blijven, als 'gasrotonde'. Daarom wordt aardgas geïmporteerd en opgeslagen in ons land, waarna uitvoer kan plaatsvinden.

'Deze koudegolf is een mooie test voor onze infrastructuur en we doorstaan die test met glans', aldus Van Gelder.

Meer over