Gaslek op terrein Westergasfabriek gedicht

AMSTERDAM - Na een dagenlange zoektocht hebben deskundigen dinsdag eindelijk het gaslek op het terrein van de Westergasfabriek in Amsterdam kunnen dichten. Vorige week vonden deskundigen enkele lekken in een oude gasleiding onder de Pazzanistraat, ongeveer 30 meter vanaf de plek waar een verhoogde concentratie gas was gemeten.

Continuon heeft dinsdag de leiding geheel afgeloten, maakte stadsdeel Westerpark een dag later bekend. Bij een laatste meting werd woensdagochtend geen gas meer gemeten. Waternet stuitte in de nacht van 22 op 23 juli op de verhoogde concentratie gas op het terrein waar vroeger een gasfabriek stond.

Aangezien het lek in eerste instantie onvindbaar was, moesten experts gaan graven in de vervuilde grond. Bij een sanering is ooit de bovenste grondlaag van 1,5 meter door schone grond vervangen, maar daar bleek al snel niets te vinden. Toen ook de zoektocht in de vuile grond niets opleverde, zochten deskundigen verder met detectieapparatuur.

Een nabijgelegen kinderdagverblijf heeft de eerste dagen na de vondst onderdak gekregen in het stadsdeelkantoor, totdat het riool dat naar het gebouw leidt was dichtgestort. Daardoor kon er geen gas meer binnenkomen.

Continuon verricht de komende dagen nog metingen om er zeker van te zijn dat de lekken goed zijn gedicht. (ANP)

Meer over