Garnaal van 28 centimeter opgevist bij Nieuw-Zeeland

Tijdens een expeditie in de Kermadectrog, een bijna tien kilometer diepe kloof in de zeebodem bij Nieuw-Zeeland, hebben wetenschappers zeven reusachtige garnalen (Alicella gigantea) ontdekt. De grootste was zo'n 28 centimeter lang.

Dolf Hendriks

Deze supergarnalen, ongeveer twintig keer groter dan de gewone variant, zijn in het verleden slechts een paar keer eerder gezien. 'We hadden geen flauw vermoeden dat deze wezens hier leefden', vertelt Alan Jamieson van de Universiteit van Aberdeen aan OurAmazingPlanet.com. Jamieson leidde de expeditie, die eind vorig jaar plaatsvond.

'Ze zien heel onwerkelijk uit. En ze voelen aan als plastic speelgoed', zegt de wetenschapper over de vreemde wezens. 'Ze hebben een wasachtige textuur.'

De bleke dieren werden aangetroffen in de trog op zo'n zes kilometer diepte. Toen het onderzoeksteam een week later terugkeerde naar dezelfde locatie was er geen reuzengarnaal meer te vinden. 'Heel erg vreemd', aldus Jamieson.

De Alicella gigantea werd voor het eerst ontdekt in 1899 in de Atlantische Oceaan. Daarna werd er bijna honderd jaar lang geen meer gezien. In de jaren 70 en 80 fotografeerden wetenschappers het reusachtige schaaldier in de Stille Oceaan boven Hawaii. 'Daarna heeft niemand ze meer aangetroffen', vertelt de Schotse wetenschapper. 'Ze zijn één van de mysteries van de oceaanbodem.'

Meer over