Garage waar peperdure Audi in brand gestoken werd nog steeds niet toegankelijk

Ruim een maand nadat dieven een unieke Audi RS6 DTM (waarde: zo'n zes ton) met geweld stalen en even later in brand staken in een parkeergarage in de Nachtwachtlaan in Nieuw-West, is die parkeergarage nog altijd niet toegankelijk voor bewoners.

Maarten van Dun
null Beeld Politie Amsterdam
Beeld Politie Amsterdam

De garage raakte zwaar beschadigd toen dieven de enkele uren daarvoor gestolen Audi RS6 DTM in de garage in brand staken. Dat gebeurde rond 02.00 uur in de nacht van 14 op 15 oktober. Het vuur was zo hevig dat alle 152 auto's in de garage beschadigd raakten, de Audi en twee andere auto's branden volledig uit. Stalen dakbalken smolten door de hitte van het vuur, waardoor de garage zou kunnen instorten. Dat was vanavond te zien in Opsporing Verzocht.

De diefstal van unieke Audi stelt ook de politie nog voor raadsels: want wat bezielde de daders om die auto te stelen, een onverkoopbare en zeer herkenbare wagen waarvan er slechts één op de wereld is gemaakt? De auto, met topsnelheden van boven de 300 kilometer per uur, had 18 karaats gouden wielkasten en een skibox op het dak. De politie denkt dat de daders zich mogelijk niet hebben gerealiseerd hóe uniek de auto precies was, maar houdt er ook rekening mee dat wel sprake van een gerichte actie.

Op camerabeelden is te zien hoe zeker twee daders op 14 oktober rond 23.00 uur in een gestolen Volkswagen Transporter aankomen bij tankstation Kriterion aan de IJburglaan in Amsterdam. Daar zijn de eigenaar van de Audi en een filmploeg bezig om filmopnames van de auto te maken. De daders schieten meerdere keren en jagen de eigenaar uit zijn al draaiende auto. Die weet de speciale sleutel van de auto voor de daders verborgen te houden. Dat blijkt van groot belang: zodra de motor wordt uitgeschakeld, kan die zonder de sleutel niet opnieuw worden gestart. Voordat de daders wegrijden, wordt de Volkswagenbus in brand gestoken.

Meer over