Garage bij Marnixbad komt er toch

De plannen voor de garage onder het Marnixbad hebben de afgelopen jaren voor veel commotie gezorgd. Vooral direct omwonenden,verzetten zich fel.Foto Floris Lok Beeld
De plannen voor de garage onder het Marnixbad hebben de afgelopen jaren voor veel commotie gezorgd. Vooral direct omwonenden,verzetten zich fel.Foto Floris Lok

AMSTERDAM - De parkeergarage onder de Singelgracht bij het Marnixbad komt er alsnog. Als de deelraad van West binnenkort instemt met de plannen van het dagelijks bestuur, kan in juni 2014 de bouw eindelijk beginnen.

Tegelijkertijd worden de plannen voor twee andere garages op de lange baan geschoven: voor zowel de garage onder de Admiralengracht als de Bellevuegarage onder de Singelgracht bij het Leidseplein heeft West voorlopig geen geld.

Dat blijkt uit de plannen van het stadsdeelbestuur. De garage met achthonderd plekken bij het Marnixbad is een gezamenlijk project van de stadsdelen West en Centrum en moet ervoor zorgen dat een fors aantal parkeerplekken op straat kan verdwijnen.

De plannen voor de garage hebben de afgelopen jaren voor veel commotie gezorgd. Vooral direct omwonenden, verenigd in het comité Vrienden van de Singelgracht, verzetten zich fel. Zij vrezen extra verkeersoverlast, verzakkingen en het verdwijnen van bomen en ander groen als voor hun deur wordt gebouwd. Ook de kosten van de garage, ongeveer 50 miljoen euro, zijn voor hen een bezwaar.

De afgelopen twee jaar hebben de bewoners gedemonstreerd, petities ingediend en tirades gehouden op inspreekavonden. Vorig jaar maart wisten ze zelfs een referendum af te dwingen. Dat verloren ze, waarna de deelraad alsnog instemde met de plannen.

Alleen de bezuinigingen zouden nog roet in het eten kunnen gooien; die werken immers door op de gemeente en de stadsdelen. Maar, zegt Dirk de Jager (GroenLinks), portefeuillehouder Parkeren: ''We hebben lang overlegd en zijn tot de conclusie gekomen dat we alle ambities uit ons programakkoord kunnen realiseren. Ook als we investeren in de garage.''

Volgens hem is de garage geen doel op zich. ''Het is een middel om meer auto's van straat te halen, zodat we kunnen investeren in de openbare ruimte.''

Door investeringen in garages kunnen tot 2015 in West zo'n 750 parkeerplaatsen op straat worden opgeheven, waarvan vierhonderd in de Frederik Hendrik- en de Hugo de Grootbuurt, en komen voor rekening van de Singelgrachtgarage. (JASPER KARMAN)

Meer over