PlusPS

Game wat in mijn schoentje: 8 cadeautips

Nee hè, games op het verlanglijstje! Lastig, maar PS helpt een handje en geeft acht tips. Jagen op nazi's, lachen om South Park en schrikken van Mario's haar.

Herman Stil
South Park The Fractured But Whole Beeld Screenshot
South Park The Fractured But WholeBeeld Screenshot

Gefeliciteerd gamers. Voor het eerst in de historie heeft de mondiale game-omzet de grens van 100 miljard dollar omzet genomen; de helft afkomstig uit mobiele games, een kwart uit online rollenspellen.

Dat zegt niets over de kwaliteit van games, die de afgelopen jaren wel erg nadrukkelijk leunden op successen uit het verleden of varianten van elkaar.

Maar met topgames als Horizon Zero Dawn van het Amsterdamse Guerrilla Games, een verrassend leuke nieuwe aflevering in de Uncharted-serie, de reboot van Crash Bandicoot of de lancering van de Nintendo Switch met een nieuwe Zeldagame (Breath of the Wild) is 2017 helemaal niet zo'n dor gamejaar. Zeker nu er, met het oog op de feestdagen, bij de najaarsgames voldoende verrassends wordt aangeboden.

Super Mario Odyssey
Nintendo Switch; €50; leeftijd 7+
****

De nieuwe spelcomputer van Nintendo, de dit voorjaar uitgekomen Switch, had geen heel soepele start. Niet omdat er veel mis is met het apparaat - de combinatie tussen tv-console en draagbaar spelapparaat pakt juist beter uit dan verwacht - maar de Switch ontbeerde vooral volwaardige startspellen die het superieure The Legend of Zelda konden aanvullen.

Dat gemis is Nintendo aardig aan het inlopen met eerst ­Splatoon 2 en sinds eind vorige maand Super Mario Odyssey, beide op zich al reden om de niet onaanzienlijke aanschaf van een Switch (€330) toch te overwegen.

Odyssey is na alle gekart en gedoe met Rabbids eindelijk weer een volwaardige Mario, die regelmatig teruggrijpt naar een kwart eeuw Mariohistorie - zelfs Donkey Kong, waar Mario ooit zijn carrière begon, keert eventjes terug.

Het is niet alleen nostalgie. Mario's pet speelt plots een hoofdrol als smeermiddel om de avontuurlijke loodgieter in de meest onmogelijke situaties verder te helpen allerlei taken uit te voeren. De grootste schok is nog dat de zwart-besnorde loodgieter roodharigblijkt te zijn.

Super Mario Odyssey Beeld Screenshot
Super Mario OdysseyBeeld Screenshot

Gran Turismo Sport
PS4; €60; leeftijd 3+
***

Met de nieuwste Gran Turismo had Sony echt een stap kunnen maken richting virtual reality gamen. Pontificaal staat op de verpakking dat GT Sport werkt met de Playstation VR-bril (€250) die Sony vorig jaar lanceerde.

Maar veel verder dan een paar rondjes rijden, ­offline en met maar één tegenstander, is het net zo'n gimmick als de hele Playstation VR dreigt te worden. Zo bewijst Sony zichzelf geen dienst.

Sowieso is GT Sport offline wat karig. Alle kaarten van het spel staan op de online multiplayermogelijkheden en dat maakt het spel bepaald eenzijdig. Zeker omdat de kleinste vergissing of overtreding direct wordt bestraft, wat vooral voor goedbedoelende beginners frustrerend is, omdat er ook straffen worden uitgedeeld als de coureur de ­aanrijding zelf niet veroorzaakt heeft.

Visueel is alles prima in orde, alhoewel de maniakale hang naar authenticiteit uit de eerdere edities wat is losgelaten.

Voor de puristen is het even slikken, want de krankzinnigheid is daarmee een beetje uit het spel ­verdwenen. Er zijn wat minder auto's en wat minder circuits waarbij ook wat minder moeite is gedaan ze tot op de millimeter op hun voorbeelden uit het echte leven te laten lijken.

Gran Turismo Sport Beeld Screenshot
Gran Turismo SportBeeld Screenshot

South Park The Fractured But Whole
PS4, Xbox One, pc; €48; leeftijd 18+
****

Smakeloos, politiek incorrect, en vulgair; alles wat South Park groot houdt, is aanwezig in het nieuwste spel dat op de animatieserie is gebaseerd.

Fractured But Whole is een interactieve, lang uitgesponnen aflevering van de serie waarin de animaties, stemmen en spelomgeving naadloos bij de ­
tv-beleving aansluiten. Veel grappen zijn echter overgenomen van episodes, wat ze voorspelbaar maakt - ja, Kenny gaat dood.

En het is, evenals zijn voorganger Stick of Truth, een turn-based spel, een soort schaken waarbij de speler telkens zijn beurt zal moeten afwachten. De vraag is of dat voor de minder grote South Park-fan lang aantrekkelijk blijft.

Doki Doki Literature Club
Pc; gratis; 18+
****

Niets aan dit spel is wat het lijkt. De onschuldig ogende zuurstokken anime-omgeving niet, het uitgangspunt - een boekenclubje op school - al helemaal niet en de ogenschijnlijk eendimensionale hoofdrolspelers buitengewoon helemaal niet. Wie niet voorbij het eerste level durft te kijken, zal denken dat dit een oppervlakkig mangadatingspel is.

Maar alles aan Doki is onverwachts. Dat beperkt zich niet tot de gebeurtenissen ín het spel, maar ook daarbuiten. Dat klinkt cryptisch, maar spoilers liggen op de loer. Doki Doki is niet alleen eng, maar ook een manipulatief, gewelddadig en buitengewoon ongemakkelijk spel.

Doki Doki Literature Club Beeld Screenshot
Doki Doki Literature ClubBeeld Screenshot

Honour of Kings/Arena of Valor
Android, IOS; gratis (ingame aankopen);
***

Honour of Kings is het populairste smartphonespel van dit moment waar je nog nooit van hebt gehoord. Alleen op basis van de Chinese markt, waar de game in 2015 uitkwam, zijn er inmiddels al 200 miljoen spelers per maand. Producent Tencent zet er maandelijks 150 miljoen dollar mee om.

Of westerlingen net zo voor het - om onverklaarbare redenen tot Arena of valor hernoemde - smartphonespel zullen vallen, is de vraag. De grootste aantrekkingskracht zit niet in de overzichtelijk korte spellen of de idioot eenvoudige aanmeld- en spelmogelijkheden, maar vooral in de bizar uitgebreide mogelijkheden om het spelpersonage naar smaak aan te passen, zodat een World of Warcraft-achtige adoratie voor het eigen alter ego moet ontstaan.

Dat de Aziatische spelers zich daardoor zó met hun personage zouden vereenzelvigen dat ze zich niet meer kunnen losmaken van het spel - en Tencent daarom voor 18-minners een spellimiet van twee uur per dag installeerde - kan vooral als marketingtruc worden gezien.

Honour of Kings/Arena of Valor Beeld Screenshot
Honour of Kings/Arena of ValorBeeld Screenshot

Cuphead
Pc, Xbox One; €20; leeftijd: 12+
****

Weergaloos vormgegeven spel, waarin de magnifieke graphics - alles beweegt - nog het grootste obstakel zijn. Ze leiden danig af van het razend lastige spel.

Cuphead speelt in een omgeving die is geïnspireerd op de ­tekenfilmwereld uit de jaren dertig - denk aan een kruising tussen Betty Boop, Popeye en de oer-Mickey Mouse. Alles ademt Silly Symphonies, inclusief tingeltangelpiano en krioelende filmbeschadigingen die door het beeld schieten.

Qua spelplezier haakt Cuphead, dat het beste met z'n tweeën kan worden gespeeld, aan op de taaie platformers van dertig jaar geleden. Doodgaan is ook echt doodgaan en de speler moet helemaal opnieuw beginnen. Let op: in de gemakkelijkste spelstand kan het spel niet worden uitgespeeld.

Cuphead Beeld Screenshot
CupheadBeeld Screenshot

Fifa 18
PS4, Xbox One, Switch, pc; €35-€50; leeftijd 3+
***

Wat is er toch met PES gebeurd, het voetbalspel dat de Fifa-serie van Electronic Arts jarenlang het vuur aan de schenen legde? Ja, van beide games is een 2018-versie voorhanden. Maar waar Fifa 18 alom aanwezig is, schittert Pro Evolution Soccer in de krochten van het gameplezier.

Dat is jammer, want de twee konden elkaar aardig opjagen. Nu biedt Fifa 18 weer net wat meer dan de vorige editie, maar is die voor de niet-diehard ­onvoldoende om een jaar na dato weer 50 euro uit te geven.

Het is jammer dat Electronic Arts niet wat meer heeft gedaan aan de 25ste editie van het voetbalspel. En het blijft na 25 keer bespottelijk dat alleen de topspelers op hun voorbeeld lijken.

Fifa 18 Beeld Screenshot
Fifa 18Beeld Screenshot

Wolfenstein: The New Colossus
PS4, Xbox One, pc; vanaf €47; leeftijd 18+
***

Zo goed als Fatherland zal het nooit worden, maar in het aan de alternatieve historie van schrijver Robert Harris verwante Wolfenstein hebben nazi's de oorlog gewonnen en en passant ook even Amerika bezet. Castle Wolfenstein stak begin jaren tachtig al boven tijdgenoten uit, Wolfenstein 3D was een decennium later een mijlpaal in de gamehistorie.

Het uitgangspunt - zo veel mogelijk nazi's zo bloedig mogelijk afmaken - is nooit veranderd. Maar sinds de reboot van Wolfenstein gebeurt dat wel in aangenaam vormgegeven omgevingen. De botte humor, komt vaak nogal cru over.

Wolfenstein: The New Colossus Beeld Screenshot
Wolfenstein: The New ColossusBeeld Screenshot
Meer over