G7 wil Rusland niet verstoten

LONDEN - De Groep van Zeven, de grootste industrielanden, heeft in een gemeenschappelijke verklaring een scherpe veroordeling uitgesproken van de Russische erkenning van de onafhankelijkheid van Zuid-Ossetië en Abchazië.

Deze erkenning wordt door de G7 beschouwd als een schending van 'de territoriale integriteit van Georgië', aldus de verklaring. Het Russische besluit 'plaatst vraagtekens bij de gebondenheid van Moskou aan vrede en veiligheid in de Kaukasus'. ''Wij betreuren het gebruik van buitensporig militair geweld van Rusland in Georgië en de voortdurende bezetting van delen van dat land,'' verklaren de ministers van Buitenlandse Zaken van de groep.

Rusland woont al sinds meer dan tien jaar gewoonlijk de vergaderingen van de G7 bij, die daartoe in het spraakgebruik was herdoopt in G8. Maar na het Russische optreden in Georgië dreigde de groep Moskou uit te sluiten van verdere contacten. Daarover rept de verklaring evenwel niet.

Integendeel, de Britse minister David Miliband, wiens land sinds de affaire-Litvinenko zeer moeizame betrekkingen met Moskou onderhoudt, en die de afgelopen dagen een van de luidruchtigste en scherpste critici van het Russische optreden in Georgië was, verwierp met zoveel woorden elke gedachte aan een uitsluiting.

Groot-Brittannië is genoodzaakt, zo zei Miliband, zijn betrekkingen met Rusland in ogenschouw te nemen 'in alle internationale instellingen'. Maar hij voegde daaraan toe: ''Ik verwerp evenwel de voorspelbare oproepen om Rusland uit de G8 te stoten, of om de betrekkingen van de Europese Unie of de Navo met Rusland te verbreken.''

Volgens de Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner zal de EU maandag aanstaande een officiële reactie geven op het Russische optreden. ''Wij kunnen deze schendingen van het internationale recht niet accepteren.'' (HET PAROOL)

Groot-Brittannië is genoodzaakt, zo zei David Miliband (foto), zijn betrekkingen met Rusland in ogenschouw te nemen 'in alle internationale instellingen'. Foto EPA/T. Mughal Beeld
Groot-Brittannië is genoodzaakt, zo zei David Miliband (foto), zijn betrekkingen met Rusland in ogenschouw te nemen 'in alle internationale instellingen'. Foto EPA/T. Mughal
Meer over