Froome in het geel naar Parijs, Mollema zesde

De Britse wielrenner Christopher Froome rijdt zondagavond in de gele trui Parijs in. Als de 28-jarige kopman van Team Sky op zijn fiets blijft zitten, wordt hij in de Franse hoofdstad gehuldigd als winnaar van de 100e Ronde van Frankrijk. De leidende positie van Froome kwam zaterdag tijdens de laatste bergrit, met de aankomst bergop in Annecy-Semnoz, niet in gevaar.

Froome steekt zijn duim op wanneer hij binnenkomt en weet dat hij in het geel naar Parijs zal gaan. Beeld ap
Froome steekt zijn duim op wanneer hij binnenkomt en weet dat hij in het geel naar Parijs zal gaan.Beeld ap

De Colombiaan Nairo Quintana (tweede op 5.03) en de Spanjaard Joaquim Rodriguez (derde op 5.47) mogen zondag samen met Froome het podium in Parijs op. Bauke Mollema handhaafde zich zaterdag op de zesde plaats in het algemeen klassement. Hij bleef in laatste bergetappe dicht bij zijn Deense concurrent Jakob Fuglsang en stelde zijn plek daarmee veilig. Na 3 weken fietsen heeft de kopman van Belkin, die als nummer 2 de laatste week in ging, 12 minuten en 25 seconden achterstand op Froome.

Laurens ten Dam slaagde er niet in alsnog de top 10 in te komen. De ploeggenoot van Mollema kon zijn Poolse concurrent Michal Kwiatkowski niet volgen richting Annecy-Semnoz en zag bovendien de Amerikaan Andrew Talansky en Mikel Nieve uit Spanje voorbij komen. De tiende plaats is daardoor voor Talansky, Ten Dam gaat de Tour als nummer 13 beëindigen.

Froome in demarrage tijdens de 20ste etappe, uiteindelijk komt hij als derde over de streep en gaat in het geel naar Parijs. Beeld afp
Froome in demarrage tijdens de 20ste etappe, uiteindelijk komt hij als derde over de streep en gaat in het geel naar Parijs.Beeld afp
Drie klimmers op weg naar de finish: Rodriguez, Quintana en Froome. Beeld afp
Drie klimmers op weg naar de finish: Rodriguez, Quintana en Froome.Beeld afp
Een supporter van Quintana zwaait met een Colombiaanse vlag. Beeld afp
Een supporter van Quintana zwaait met een Colombiaanse vlag.Beeld afp
Mollema aan het begin van de 20ste etappe. Beeld anp
Mollema aan het begin van de 20ste etappe.Beeld anp
Meer over