Update

Friso's hart stond 50 minuten stil: Kans op herstel zonder schade nihil

Prins Friso heeft ernstig hersenletsel opgelopen bij het lawineongeval van vorige week. Zijn hart stond ongeveer 50 minuten lang stil, waardoor zijn hersenen zuurstoftekort hebben opgelopen. Het is niet duidelijk of hij ooit nog bij bewustzijn komt. Herstel duurt maanden en mogelijk jaren. Dat heeft Wolfgang Koller, hoofd van het team van artsen die prins Friso behandelen, vandaag bekendgemaakt op een persconferentie in het ziekenhuis in Innsbruck.

ANP/Redactie
null Beeld anp
Beeld anp

Artsen hoopten aanvankelijk dat de schade aan de hersenen beperkt zou kunnen blijven door Friso's lage lichaamstemperatuur onder het pak sneeuw en later in het ziekenhuis. Dat bleek niet het geval, aldus Koller.

De medici konden gisteren voor het eerst veilig een MRI-scan uitvoeren. Daaruit bleek de ernstige hersenbeschadiging. De arts zei dat de koninklijke familie nu op zoek kan naar een andere instelling, waar prins Friso verder kan worden verpleegd.

'Kans Friso op herstel zonde schade nihil'

Volgens neuroloog-intensivist Michaël Kuiper is de kans dat Prins Friso herstelt zonder blijvende schade zeer klein. Dat zei hij tegen de NOS.

Hij vermoedt dat de artsen in Innsbruck wel verbetering zullen verwachten, maar dat gezien de duur van de hartstilstand en het gebrek aan zuurstof het herstel jaren kan duren.

Wolfgang Koller (M) het hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso geef in het Landeskrankenhaus in het Oostenrijkse Innsbruck een toelichting op de gezondheidssituatie van de prins. Beeld anp
Wolfgang Koller (M) het hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso geef in het Landeskrankenhaus in het Oostenrijkse Innsbruck een toelichting op de gezondheidssituatie van de prins.Beeld anp
Prins Friso. © ANP Beeld
Prins Friso. © ANP
Meer over