Update

Friso ontwaakt mogelijk nooit meer

Prins Friso (43), de tweede zoon van koningin Beatrix, heeft ernstig hersenletsel opgelopen en komt misschien nooit meer bij bewustzijn. Een eventueel herstel zal in ieder geval maanden, zo niet jaren in beslag nemen.

ANP/Redactie
het Landeskrankenhaus in Innsbruck. © ANP Beeld
het Landeskrankenhaus in Innsbruck. © ANP

Met deze sombere mededeling over de gezondheidssituatie van prins Friso zorgde Wolfgang Koller van de universiteitskliniek van het Landeskrankenhaus in Innsbruck vrijdag voor een schokgolf in Nederland. Sinds Friso een week geleden bedolven werd door een lawine, hebben Koller en zijn collega-artsen 'gevochten voor zijn leven.'

Friso was vrijdag 17 februari met skivriend Florian Moosbrugger aan het skieën bij Lech, toen de lawine toesloeg. Moosbrugger wist zich te redden, maar Friso heeft ongeveer 25 minuten onder de sneeuw gelegen. Door die lange tijd onder de sneeuw hebben zijn hersenen zuurstoftekort opgelopen, verklaarde Koller, die zich als hoofd van een team specialisten vanaf het begin over de prins heeft ontfermd.

Door het zuurstoftekort stond het hart van Friso 50 minuten stil. Al die tijd moest hij gereanimeerd worden. 'Een reanimatietijd van 50 minuten is erg lang', aldus Koller. 'Wellicht zelfs te lang.' Er was nog hoop dat de lichte onderkoeling van de patiënt de hersenen tegen al te grote schade zou beschermen, maar deze hoop werd geen bewaarheid.

Geschokt
Een MRI-scan en de laatste neurologische tests gisteravond leidden tot de droevige conclusie. Politieke partijen en gelovigen reageerden verslagen. Energiebedrijf Urenco, de werkgever van Friso, is geschokt. Via Twitter uitten BN'ers hun medeleven. De gevolgen voor Koninginnedag in de Utrechtse gemeenten Rhenen en Veenendaal zijn onzeker.

De komende tijd zoekt de familie naar een geschikte revalidatiekliniek voor Friso. Pas als de prins uit zijn coma is, kan er gedacht worden aan een herstelproces. Al is de kans op herstel zonder blijvende schade zeer klein, verklaarde neuroloog-intensivist Michaël Kuiper tegenover de NOS.

Prinses Mabel verlaat met koningin Beatrix het Landeskrankenhaus na een bezoek aan prins Friso, gisteren. Beeld anp
Prinses Mabel verlaat met koningin Beatrix het Landeskrankenhaus na een bezoek aan prins Friso, gisteren.Beeld anp
null Beeld photo_news
Beeld photo_news
Wolfgang Koller, hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso. Beeld anp
Wolfgang Koller, hoofd van het team van behandelend artsen van prins Friso.Beeld anp
Meer over