Update

Frauderende allochtone moeders ruimen afval in Bijlmer

Honderden alleenstaande allochtone moeders uit de Bijlmer moeten komende maanden voor straf vuilnis rapen rondom hun huis, omdat ze de afgelopen tijd voor miljoenen euro's gefraudeerd hebben met kinderopvangtoeslag.

Redactie
Twee personen die zich tijdens de jaarwisseling hadden misdragen tijdens de jaarwisseling, ruimen afval op het Museumplein in Amsterdam. © ANP Beeld
Twee personen die zich tijdens de jaarwisseling hadden misdragen tijdens de jaarwisseling, ruimen afval op het Museumplein in Amsterdam. © ANP

Dat meldt De Telegraaf vandaag. De vrouwen krijgen geen geldboete voor hun fraude omdat ze vrijwel allemaal van een uitkering leven. 'Het heeft bij mensen met een uitkering geen zin om een boete op te leggen, omdat ze die toch niet kunnen betalen', legt een zegsvrouw uit.

Wel moeten de vrouwen de gefraudeerde bedragen terugbetalen. Het gaat om 12.000 tot 75.000 euro per persoon. Volgens de fiscale opsporingsdienst FIOD is het voor het eerst dat er op zulke grote schaal werkstraffen zijn uitgedeeld.

De alternatieve straf kan alleen worden opgelegd bij fraudegevallen tot 30.000 euro.

De FIOD vermoedt dat er de komende weken nog zeker tientallen andere verdachten worden veroordeeld tot een alternatieve straf.

Als de vrouwen hun taakstraf niet volbrengen of zich niet melden, worden ze alsnog door politierechter veroordeeld tot een 'gewone' straf. De vrouwen moeten overigens wel de gefraudeerde bedragen terugbetalen.

Meer over