Update

Franse economie groeit, Duitse krimpt, Italië in recessie

De Franse economie is in het vierde kwartaal van 2011 onverwacht gegroeid. Statistiekbureau Insee maakte vandaag, op basis van voorlopige cijfers, een kwartaalgroei bekend van 0,2 procent. Economen rekenden op een krimp van 0,1 procent.

ANP/Redactie
De Franse president Nicolas Sarkozy. Beeld afp
De Franse president Nicolas Sarkozy.Beeld afp

In het derde kwartaal was nog sprake van een groei met 0,3 procent. Over heel 2011 groeide de Franse economie met 1,7 procent, ten opzichte van een economische groei van 1,4 procent in 2010.

De groei over heel 2011 ligt in lijn met de verwachtingen die de Franse overheid de afgelopen tijd regelmatig herhaalde, ondanks de problematische economische ontwikkelingen in Europa. Dat kwam Parijs op kritiek van veel economen te staan, die gemiddeld uitgingen van een groei van 1,6 procent.

Duitse economie krimpt
De Duitse economie, de grootste van Europa, is in het vierde kwartaal van 2011 met 0,2 procent gekrompen ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat bleek vandaag uit data van het Duitse federale statistiekbureau Destatis op basis van een eerste raming.

Een terugvallende export, maar ook afnemende consumentenuitgaven, drukten volgens het statistiekbureau op de economie in het laatste kwartaal van het jaar. Economen rekenden vooraf in doorsnee op een grotere krimp, van 0,3 procent.

'De Duitse economie kende een kleine tegenslag aan het einde van 2011', aldus een verklaring van Destatis. Een kwartaal eerder groeide de Duitse economie nog met 0,6 procent, naar boven toe bijgesteld van een eerder gemelde groei van 0,5 procent. Over heel 2011 groeide de Duitse economie met 3 procent. In 2010 was sprake van een groei van 3,7 procent.

Italië in recessie
De Italiaanse economie is in de tweede helft van vorig jaar opnieuw in een recessie terechtgekomen, net als de Nederlandse. Dat bleek vandaag uit cijfers van het Italiaanse statistiekbureau Istat.

De Italiaanse economie kromp in het vierde kwartaal van 2011 met 0,7 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. In het derde kwartaal ging de economie al met 0,2 procent achteruit. Met twee opeenvolgende kwartalen van economische krimp is officieel sprake van een recessie.

De krimp in het afgelopen kwartaal was sterker dan verwacht. Economen hadden gemiddeld een min van 0,5 procent voorspeld.

Milde recessie België
De Nationale Bank van België verwacht voor dit jaar een milde recessie. De Belgische economie zal licht krimpen met 0,1 procent, onder meer door de afgesproken bezuinigingen.

De Belgische regering moet voor ruim 1 miljard euro extra saneren om aan de afspraken met de Europese Unie te voldoen. In België mag het begrotingstekort dit jaar maximaal 2,8 procent van het bruto binnenlands product zijn. Zonder nieuwe ingrepen stijgt het tekort boven de Europese limiet van 3 procent, stelt de Nationale Bank in zijn woensdag verschenen jaarrapport.

De bank waarschuwt ook voor een te hoge inflatie, melden Vlaamse media.

Meer over