Frankrijk zendt fregat naar Gaza

PARIJS/GAZA - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft gisteren een fregat naar de wateren voor Gaza gestuurd om het smokkelen van wapens tegen te gaan. Hij wil zo bijdragen aan het handhaven van het broze staakt-hetvuren.

Volgens een Franse verklaring handelt Parijs 'in nauwe samenwerking met Egypte en Israël'. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner overlegt volgens de verklaring met de VS en de Europse partners over 'andere manieren om de wapensmokkel te land en overzee tegen te gaan'.

Volgens de verklaring van Sarkozy moet nu alles worden gezet op 'het consolideren van de wapenstilstand door humanitaire hulp, een volledig stopzetten van de wapensmokkel naar Gaza, de heropening van de grensovergangen, de wederopbouw van het gebied en een onderlinge Palestijnse verzoening'.

In Gaza krijgen de 200.000 kinderen die scholen van de Verenigde Naties bezoeken, vandaag voor de eerste keer les sinds op 27 december het Israëlische offensief tegen Hamas begon. Tijdens de gevechten en bombardementen zijn volgens de VN dertig scholen beschadigd.

Israël opende gisteren een grensovergang met Gaza voor de internationale media en voor medewerkers van humanitaire organisaties. Maar John Holmes, het hoofd humanitaire hulpverlening van de volkerenorganisatie, zei dat alle grensovergangen volledig moeten worden opengesteld om op grote schaal hulp aan Gaza te kunnen bieden.

De belangrijkste eisen die beide partijen tellen om het staakt-het-vuren te handhaven, zijn nog niet ingewilligd.

Israël voldoet nog niet aan de eis van Hamas om de grenzen volledig te openen, terwijl volgens het persbureau AP een aantal smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte, waardoor onder meer wapens worden vervoerd, gisteren weer in vol bedrijf waren. (HET PAROOL)

Meer over