Frankrijk levert Amsterdamse moordverdachte niet uit

Een verdachte van de dodelijke schietpartij in het Venlose stadsdeel Blerick, kan pas over achttien maanden aan Nederland worden uitgeleverd. Eerst moet hij in Frankrijk een straf uitzitten.

ANP
Na de schietpartij was Blerick een aantal dagen het toneel van ongeregeldheden. Beeld anp
Na de schietpartij was Blerick een aantal dagen het toneel van ongeregeldheden.Beeld anp

De 20-jarige Amsterdammer vluchtte na de schietpartij op 1 november 2017 die de 22-jarige Ömer Köksal het leven kostte. Op 19 maart werd hij op vliegveld Paris-Orly gearresteerd. Nederland vroeg vervolgens om zijn uitlevering.

Maar hij had bij zijn aanhouding heel wat drugs op zak. Daarvoor moet hij achttien maanden een Franse cel in. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) hoopt afspraken te kunnen maken met de Franse justitie. Het OM wil de man in Frankrijk horen. "We gaan gewoon door met het onderzoek'', zei een woordvoerder van het OM maandag. Hij erkende wel dat het onderzoek nu wordt bemoeilijkt.

De gewelddadige dood van Köksal op 1 november vorig jaar leidde tot ongeregeldheden in Blerick, waarbij de politie charges uitvoerde. De politie pakte twee weken na het incident een 22-jarige medeverdachte op. Die zit nog steeds vast.

Meer over