'Frankrijk blijft in Afghanistan'

PARIJS - De Franse president Nicolas Sarkozy heeft vanmorgen in de Afghaanse hoofdstad Kaboel de laatste eer bewezen aan de negen Franse para's en mariniers, die maandag op 50 kilometer van Kaboel werden gedood toen hun patrouille in een hinderlaag van de Taliban liep.

Sarkozy besloot gisteren naar Kaboel te vertrekken, onmiddellijk nadat het nieuws in Parijs bekend was geworden. Hij liet in een communiqué weten dat 'Frankrijk vastbesloten is de strijd tegen het terrorisme voort te zetten'.

Het is het grootste Franse militaire verlies sinds in 1983 58 para's omkwamen bij een aanslag op hun kampement in Beiroet. Bij een gelijktijdige aanslag op het Amerikaanse hoofdkwartier in de Libanese hoofdstad kwamen die dag 241 mariniers om.

Maandag was een Franse compagnie, gesteund door Afghaanse militairen en een aantal leden van de Amerikaanse Special Forces, voor het eerst op patrouille in een sector waarvoor de Fransen bij toerbeurt verantwoordelijk zijn, in afwisseling met Italianen en Turken. In totaal bestond de patrouille uit een kleine honderd man.

Bij het naderen van een pas, kort na het middaguur, stuurden de Fransen een verkenningspatrouille vooruit. Deze viel in een 'goed opgezette' hinderlaag van de Taliban. Naar schatting waren er honderd opstandelingen bij betrokken. De Franse dodelijke slachtoffers, onder wie een hospik, vielen vrijwel onmiddellijk, evenals achttien gewonden.

Daarop ontwikkelde zich een kleine veldslag, die tot in de nacht zou voortduren. De patrouille kreeg daarbij Amerikaanse luchtsteun. Volgens schattingen sneuvelde een dertigtal Talibanstrijders. Om half drie dinsdagmorgen konden de Fransen hun laatste doden op het slagveld bergen.

Toen de patrouille zich gistermorgen terugtrok naar de basis in het stadje Saroubi, werd zij opnieuw door de Taliban aangevallen. Ditmaal vielen daarbij geen slachtoffers.

Een tiende Franse militair kwam om het leven toen tijdens de tocht naar de basis de weg bezweek onder een pantservoertuig.

Het Franse contingent in Afghanistan omvat 2600 militairen. Het bereikte die sterkte pas twee maanden geleden, nadat Sarkozy besloot gehoor te geven aan het Amerikaans verzoek aan de bondgenoten hun aanwezigheid te versterken. Frankrijk stuurde vervolgens zevenhonderd man extra. (HET PAROOL)

Een Franse patrouille in Afghanistan. Foto EPA/S. Sabawoon Beeld
Een Franse patrouille in Afghanistan. Foto EPA/S. Sabawoon
Meer over