Frank de Grave nieuw lid Raad van State: 'Mooie afronding'

VVD-senator Frank de Grave (63) wordt lid van de Raad van State. Hij is aan het kabinet voorgedragen door het hoogste adviesorgaan van de regering.

Jan Hoedeman
Frank de Grave wordt lid van de Raad van State. Beeld ANP
Frank de Grave wordt lid van de Raad van State.Beeld ANP

Waarschijnlijk zal De Grave tegelijkertijd aantreden met de nieuwe onderkoning Thom de Graaf, die Piet Hein Donner 1 november opvolgt als vice-voorzitter van de Raad van State. De ministerraad moet na het zomerreces formeel nog een besluit nemen over de kanditatuur van De Grave.

De Grave zegt daarover: "Ik vind het een heel mooie afronding te werken in dat hoge college van staat, dat een belangrijke rol speelt bij allerlei soorten wetgeving. Dat is toch de kern van de democratie."

Er was al langere tijd een vacature, omdat oud-staatssecretaris Fred Teeven van Justitie en Veiligheid te omstreden was. Door zijn verleden als officier van justitie liep hij in zijn nieuwe bestaan tegen oude kwesties aan, zoals de 'bonnetjesaffaire' waarop ook minister Ivo Opstelten en Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg sneuvelden.

Aantrekkelijk
Met de komst van De Grave krijgt de Raad van State een oud-politicus binnen die in veel bestuurslagen politieke verantwoordelijkheid heeft gedragen. De Grave is al veertig jaar politiek actief.

Dat maakt hem ook aantrekkelijk voor de Raad van State: hij was Kamerlid, gemeenteraadslid, wethouder, loco-burgemeester, staatssecretaris, minister en voorzitter van organisaties binnen de volksgezondheid.

Onder fractievoorzitter Ed Nijpels werd hij in 1982 Tweede Kamerlid. Acht jaar later werd hij wethouder in Amsterdam. De Grave bracht VVD-leider Frits Bolkestein en PvdA-leider Wim Kok bij hem thuis, waardoor ze grond voelden het eerste paarse kabinet, zonder het CDA, te beginnen.

Aanvankelijk werd De Grave in 1994 geen minister in het eerste paarse kabinet, omdat hij door de VVD-achterban als 'te paars' werd gezien. Hij volgde zijn maatje Robin Linschoten op, die moest aftreden als staatssecretaris op Sociale Zaken. In het tweede paarse kabinet werd De Grave toch minister op Defensie.

Meer over