Foutje: livestream Democratische conventie geblokkeerd door YouTube

'Deze video is geblokkeerd wegens vermeende schending van auteursrechten.' Het is een mededeling die steeds vaker te zien is op videowebsites als YouTube. Curieus genoeg gebeurde het gisteren ook bij de livestream van de Democratische conventie in de Verenigde Staten, waarvan YouTube een officiële partner is.

Thomas van der Kolk
Michelle Obama tijdens de Democratische conventie. Beeld EPA
Michelle Obama tijdens de Democratische conventie.Beeld EPA

Wie de veelbesproken toespraak van first lady Michelle Obama gisteren op YouTube wilde bekijken, kwam bedrogen uit. Ze kregen een foutmelding te zien met de beruchte waarschuwing voor schending van de auteursrechten. Daardoor waren de beelden ook niet te zien op Obama's officiële campagnesite, die de YouTube-video prominent had ge-embed. Dat meldt technologiesite Wired.

YouTube heeft inmiddels aan de technologiesite laten weten de video niet bewust te hebben geblokkeerd. 'Na afloop van de livestream werd korte tijd een foutieve melding getoond. De YouTube-video's hebben hier echter geen nadeel van ondervonden.' Op dit moment is de bewuste video echter nog altijd aangemerkt als 'privé'.

Algoritme
Het probleem is vermoedelijk veroorzaakt door het systeem dat YouTube heeft opgezet om door auteursrechten beschermd materiaal automatisch te detecteren en te filteren. Grote mediabedrijven kunnen daarmee aangeven of de video's die zij uploaden auteursrechtelijk zijn beschermd. Een algoritme bepaalt vervolgens of andere video's daar te veel op lijken en blokkeert die vervolgens.

Het is niet de eerste keer dat een dergelijk automatisch systeem roet in het eten gooit. Enkele dagen geleden nog blokkeerde Ustream, dat van een vergelijkbaar algoritme gebruik maakt, de livestream van de uitreiking van de Hugo Awards, een prestigieuze prijs voor de beste sciencefiction- en fantasyverhalen ter wereld. En vorige maand gebeurde iets soortgelijks bij de livestream van de NASA, die de succesvolle landing van de Curiosity op Mars liet zien.

YouTube heeft onlangs het systeem voor bescherming van auteursrechtelijk materiaal nog verder aangescherpt.

Meer over