Update

Four Freedoms Award voor Braziliaanse oud-president

De Braziliaanse oud-president Luis Lula da Silva krijgt dit jaar de International Four Freedoms Award. De voormalige vakbondsman krijgt de prijs voor zijn jarenlange strijd tegen sociaal en economisch onrecht in zijn land.

ANP/Redactie
Fidel Castro (L) en de Braziliaanse oud-president Luis Lula da Silva in 2000. © AFP Beeld
Fidel Castro (L) en de Braziliaanse oud-president Luis Lula da Silva in 2000. © AFP

De prijsuitreiking aan de Braziliaan en die van vier andere winnaars is op 12 mei in de Nieuwe Kerk in Middelburg.

De stichting zegt dat Lula's niet aflatende strijd tegen armoede in Brazilië een nog steeds een bron van inspiratie is voor bevolkingsgroepen en wereldleiders. Luis Lula da Silva was president van 2003 tot 2010 in het Zuid-Amerikaanse land.

Meer onderscheidingen
Naast de prijs voor Lula da Silva worden in mei nog vier andere onderscheidingen toegekend. Dat zijn de onderscheiding voor vrijheid van meningsuiting voor nieuwszender Al Jazeera, de onderscheiding voor vrijheid van godsdienst voor patriarch Bartholomew I van Constantinopel, de prijs voor voor vrijwaring van gebrek voor Ela Ramesh Bhatt voor haar inzet voor grote groepen arme en onderdrukte vrouwen in India en de onderscheiding voor vrijwaring van vrees voor Hussain al-Shahristani, minister van Energie in de Irakese regering, voor zijn inzet en inspanningen om Irak te helpen bij zijn hervorming van dictatuur tot een vrije, welvarende en stabiele democratie.

De Vier Vrijheden werden voor het eerst uitgesproken door de Amerikaanse president Franklin Delano Roosevelt op 6 januari 1941 in zijn rede tot het Amerikaanse Congres.

Meer over