Forse straf geëist tegen malafide beleggers

Jan van der V. (46) verleidde met zijn compagnon Erik van W. (56) jarenlang tientallen mensen om geld weg te zetten voor hun oude dag. Die slordige 10 miljoen euro is nu verdwenen. Justitie eiste in hoger beroep 4 en 3 jaar cel tegen de beleggers.

Bas van Setten
null Beeld ANP
Beeld ANP

Jan van der V. en Erik van W. uit Papendrecht werden eind 2012 ook veroordeeld tot een gevangenisstraf van 4 en 3 jaar. Deze week eiste justitie voor het gerechtshof in Den Haag dus dezelfde straf tegen de leiding van de bedrijven Blue Account en Future Life uit Dordrecht.

De mannen hebben tussen 2004 en 2010 zo'n zestig mensen uit de regio geld afhandig gemaakt. Bedragen die variëren van 20.000 euro tot 900.000 euro. Ze vertelden hun slachtoffers dat het geld tegen een hoge rente op een Luxemburgse spaarrekening zou komen te staan. In werkelijkheid werd het geld belegd in risicovolle projecten zoals een vastgoedproject in Amerika.

Crisis
,,Voordat de crisis uitbrak waren het andere tijden voor beleggers. Bomen groeiden tot aan de hemel. Wij hadden in Amerika huizen van een miljoen gekocht die van de ene op de andere dag nog maar twee ton waard waren,'' klonk het verweer.

De werkwijze van de mannen lijkt - achteraf gezien - verdraaid veel op die van de Amerikaanse meesteroplichter Bernard Madoff. Die sluisde weliswaar een nog groter bedrag weg, miljarden dollars, maar ook hij had een respectabel bedrijf en werd tot op het bot vertrouwd. En ook Madoff 'pakte' vooral familie en vrienden. De truc was verder dezelfde, een piramidespel waarbij het ene financiële gat met het andere wordt gedicht.

Ook de slachtoffers van Van der V. waren mensen uit zijn directe omgeving zoals zijn vader, de moeder van zijn kinderen en zijn zus.

Toch deden de slachtoffers aangifte, Tros Opgelicht besteedde aandacht aan de zaak en eind vorig jaar deed de FIOD een inval in twee bedrijfspanden in Dordrecht en de woningen van de zwendelaars.

De advocaat-generaal: ,,Je kunt je niet voorstellen hoe het is om geld, waar je lang en eerlijk voor hebt gewerkt, in een keer kwijt te raken.''

Lees meer in AD/De Dordtenaar: De twee mannen geven elkaar de schuld.

undefined

Meer over