Forse plus op Europese beurzen

AMSTERDAM - De aandelenmarkten in Europa stonden dinsdagmiddag weer op het niveau van bij de opening. Ministers van Financiën uit de eurozone kwamen dinsdag bijeen om de details van het steunfonds van 720 miljard euro uit te werken. Dit leek de zorgen over de schuldencrisis van beleggers te kalmeren.

De AEX-index in Amsterdam stond even voor het sluiten van de beurs op een winst van 1,6 procent op 331,82 punten. De MidKap-index voor middelgrote fondsen steeg 0,7 procent naar 533,18 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt wonnen tot 2,2 procent. De hoofdgraadmeter in Londen stond op een winst van 1,2 procent.

Bij het overleg van de ministers bleek dat er brede overeenstemming bestond dat de lidstaten hun huishoudboekjes zo snel mogelijk op orde moeten krijgen. ''Als we niets doen, gaan we failliet'', zei demissionair minister van Financiën Jan Kees de Jager.

Positief

De financiële markten interpreteerden dit positief. Aandelen in de financiële sector lieten de grootste winsten zien. In Amsterdam won ING 4,2 procent, Aegon sprong 3,7 procent omhoog.

In Parijs lieten BNP Paribas, Crédit Agricole en Société Générale winsten van 3,5 procent tot 5,2 procent zien. In Frankfurt was Deutsche Bank een van de grootste stijger met een winst van 1,9 procent. Ook Britse banken stonden in de plus.

Draka

In de MidKap-index noteerde kabelspecialist Draka een winst van 4,5 procent. Draka heeft het volume in de eerste maanden van dit jaar zien dalen. Voor het eerste halfjaar van 2010 verwacht de kabelspecialist een operationeel resultaat van 31 tot 36 miljoen euro.

Producent van digitale kaarten, AND International, liet het grootste koersverlies zien op het Damrak. Het aandeel verloor 14,6 procent nadat het in de eerste vier maanden van dit jaar minder omzet had gemaakt. Ook sprak het bedrijf over een ''gering'' verlies.

Omzetstijging

Autodealer Stern Groep rapporteerde een omzetstijging van 11 procent in het eerste kwartaal. Het resultaat voor belastingen steeg met 0,7 miljoen euro naar 2,1 miljoen euro. Toch werd Stern 4,3 procent lager gewaardeerd door beleggers.

De euro kostte dinsdag 1,2430 dollar. Bij het sluiten van de beurzen op maandag was de euro 1,2310 dollar waard. De prijs van een vat ruwe olie steeg met 3,2 procent naar 72,31 dollar. (ANP)

Meer over