Foppe weet het ook niet meer

Foppe de Haan heeft het moeilijk in China. 'Maar ik wil hier iets moois van maken, dat is belangrijk voor me.' Foto ANP/Olaf Kraak Beeld
Foppe de Haan heeft het moeilijk in China. 'Maar ik wil hier iets moois van maken, dat is belangrijk voor me.' Foto ANP/Olaf Kraak

SHENYANG - De veelgeprezen Foppe de Haan heeft het moeilijk in China. Hij houdt zijn olympische droom levend, maar vraag de gelouterde coach niet hoe. Het maakt niet uit hoe je wint, áls je maar wint. Die gulden stelregel in de topsport is niet besteed aan Foppe de Haan. Hij gelooft heilig dat de visie en de filosofie van een coach, alsmede een sterke teamgeest, nodig zijn om tot het beste resultaat te komen.

De kille constatering na drie groepsduels op de Olympische Spelen luidt echter, dat het Nederlands elftal op de rand van uitschakeling twee keer is gered door min of meer toevallige treffers van Gerald Sibon.

Na zijn vrije trap tegen de Verenigde Staten (2-2) schoot de spits van Heerenveen gisteren tegen het al uitgeschakelde Japan raak vanaf de penaltystip (1-0), nadat Ryan Babel licht was getoucheerd in het strafschopgebied.

Het was zo'n avond waarop het geluk onuitputtelijk leek. De hulp kwam zelfs van achthonderd kilometer verderop, waar de VS in de slotminuut op de lat knalde tegen Nigeria en met 2-1 verloren.

Nederland overleefde daardoor de eerste ronde en maakt zich op voor de kwartfinalewedstrijd tegen Argentinië (zaterdag), één van de sterkste deelnemers aan dit olympische toernooi. Dat kan van Oranje met de beste wil van de wereld niet worden beweerd. Het spel is chaotisch, onsamenhangend en fantasieloos. De enige speler die het beste uit zichzelf haalt, is doelman Kenneth Vermeer.

De Haan wist na de overwinning op Japan ook niet hoe het nu verder moet, hoe tegenstrijdig dat ook klinkt. De gelauwerde coach die op de jeugd-EK's van 2006 en 2007 zo gedegen en gepassioneerd knutselde aan zijn kampioensploegen, lijkt in China een grote tombola te hebben waaruit hij steeds weer een andere basisploeg en een andere speelwijze tovert. Het geeft dit olympisch elftal niet de balans die het zo hard nodig heeft.

Het zal er tegen Argentinië niet makkelijker op worden, want Nederland mist zaterdag in Sjanghai tegen de ploeg van de tovenaars Riquelme en Lionel Messi ook nog de leider van de defensie: Kew Jaliens (twee gele kaarten) is geschorst. De Haan zal dus opnieuw moeten puzzelen, al zijn de alternatieven op de bank uiterst schaars.

Het doel is om Peking te halen, het epicentrum van de Spelen en de stad ook waar de voetbalfinale wordt gespeeld. ''Iedereen wil dolgraag naar dat olympisch dorp,'' zei Urby Emanuelson, de meest constante speler van Oranje. ''Daar zitten alle sporters, daar is het allemaal te doen. Het loopt anders dan we hadden gehoopt, maar we hebben wél de kwartfinale gehaald.''

Hoe, dat kan eigenlijk niemand navertellen. De Haan zal zich het verloop van zijn laatste grote project heel anders hebben voorgesteld. Maar ook voor 'opbouwwerker' De Haan gaat de gulden stelregel inmiddels op: het maakt niet uit hoe je wint, áls je maar wint. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over