Review

Footloose **

null Beeld

Regie: Craig Brewer
Met: Kenny Wormald, Julianne Hough, Dennis Quaid

Na een tragisch auto-ongeluk waarbij vijf jongeren, op de terugweg van een dansfeestje, om het leven kwamen, is in het slaperige dorpje Bomont alle dans verboden. Maar daar zal nieuwkomer Ren (Kenny Wormald) natuurlijk verandering in brengen.

De premisse van Footloose was al absurd en achterhaald ten tijde van het origineel in 1984, dat Kevin Bacon lanceerde tot tieneridool. Nu is zo'n uitgangspunt ronduit prehistorisch. Zoiets laat zich niet in een modern jasje steken, zeker niet met danssequenties die eerder thuishoren in een videoclip uit de jaren tachtig.

Die inschattingsfout blijkt voor regisseur Craig Brewer (Hustle & flow, Black snake moan) dan ook het grootste struikelblok te zijn. Was hij voor camp gegaan à la Hairspray, dan was het wellicht nog wat geworden. Maar daarvoor nemen de karakters zichzelf veel te serieus. Wat niet helpt is dat de twee hoofdrolspelers van totaal verschillende planeten lijken te komen.

Wormald auditeert met zijn kuifje en opgeslagen kraag naar een plaatsje bij de Jets in West side story (1961), terwijl Dancing with the stars-danser en countryzangeres Julianne Hough met haar korte topjes en strakke spijkerbroeken juist auditie doet als Pussycat Doll. Zij speelt Ariel, de rebelse dochter van predikant Moore (Dennis Quaid), maar heeft rebels vertaald als sletterig - wellicht een overblijfsel van haar rolletje in Burlesque.
Hough vormt een vreemd koppel met de lauwe Wormald, die Kevin Bacons performance met terugwerkende kracht bijna verheft tot Oscarmateriaal. (Bregtje Schudel)

null Beeld
Meer over