Fontijn pakt zilver in olympisch bokstoernooi

Nouchka Fontijn heeft vandaag in Rio de Janeiro het zilver veroverd in het olympisch bokstoernooi in de klasse tot 75 kilogram.  De Europees kampioene verloor met 3-0 van de tweevoudig wereldkampioene Claressa Shields uit Colorado Springs.

null Beeld AFP
Beeld AFP

Fontijn moest eerder dit jaar in de WK-finale in Astana ook buigen voor de 21-jarige Amerikaanse.

Met zilver mag Fontijn echter ook dik tevreden zijn. Ze was voor een medaille naar Rio gekomen, maar wist op voorhand dat het heel moeilijk zou worden om Shields, de torenhoge favoriet, van haar tweede olympische titel af te houden. Met het zilver voor de Schiedamse amateur eindigde Oranje in Rio op negentien medailles (acht goud, zeven zilver, vier brons).

Fontijn veroverde de zevende olympische boksmedaille namens Nederland. Bep van Klaveren (goud/1928), Orhan Delibas (zilver/1992), Karel Miljon (brons/1928) en Arnold Vanderlyde (drie keer brons/1984/1988/1992) gingen haar voor.

Fontijn bokste één keer eerder tegen Shields. Dat was in mei van dit jaar in de WK-finale in Astana. De Amerikaanse favoriet zegevierde destijds na vier ronden eveneens met 3-0 (40-36 39-37 39-37). Fontijn had na afloop het gevoel dat er voor haar in Kazachstan meer in had gezeten. Met haar vriend en coach Abdul Fkiri kwam ze tot de conclusie, dat Shields steeds in de tweede minuut van elke ronde een offensief inzette, vooral ook om de jury nog eens extra te overtuigen van haar overwicht.

Fkiri wilde in de olympische finale de rollen omdraaien. Niet Shields, maar Fontijn moest met rake stoten op de beslissende momenten de jury overtuigen. Want de dienstdoende ringrechters zijn meestal bewust of onbewust geneigd om de onbetwiste nummer één van de wereld snel het voordeel van eventuele twijfel te geven. ,,Om te kunnen winnen van Shields, zal Nouchka heel duidelijk haar punten moeten scoren'', besefte Fkiri.

Vanuit haar in Rio inmiddels geliefde blauwe hoek ging Nouchka 'Azul' Fontijn de strijd moedig aan. Ze deelde aardig wat uit, maar incasseerde nog net iets meer. De provocerende Shields leidde na tweede ronde al riant en liet zich daarna in het slotoffensief van Fontijn niet meer verrassen.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
null Beeld AFP
Beeld AFP
Meer over