Fitch verlaagt opnieuw rating Griekenland

Kredietbeoordelaar Fitch heeft de kredietstatus van Griekenland vandaag verlaagd van CCC naar C. Die status wijst erop dat Fitch verwacht dat Griekenland op korte termijn in gebreke zal blijven.

ANP/Redactie
null Beeld EPA
Beeld EPA

De verlaging hangt samen met de schuldverlichting die van banken en andere investeerders met Griekse obligaties wordt gevraagd. Onder druk van de eurolanden vraagt Griekenland investeerders om hun obligaties in te ruilen tegen nieuw schuldpapier, dat ruim de helft minder waard is dan de oorspronkelijke leningen. Door de lagere rente op die nieuwe obligaties loopt de totale afschrijving op tot ongeveer 75 procent.

Restricted default
Fitch wijst er op dat Griekenland de oorspronkelijk als vrijwillig geoormerkte afschrijving via wetgeving wil afdwingen. De uitruil komt volgens de kredietbeoordelaar neer op wanbetaling, waardoor de rating van Griekenland na de uitvoering van de schuldverlichting verder wordt verlaagd tot 'restricted default' (beperkte wanbetaling). De lagere rating komt niet als een verrassing. Naast Fitch waarschuwden de kredietbeoordelaars Moody's en Standard & Poor's eerder al dat de schuldendeal met de Grieken als wanbetaling wordt beschouwd. Volgens een analist van Fitch moet de verlaging dan ook vooral worden gezien als een procedurele stap.

Na de uitvoering van het schuldenplan zal Fitch de kredietwaardering van Griekenland opnieuw onder de loep nemen. 'Er zal dan een lage, speculatieve waardering uitkomen', aldus de analist. Een speculatieve rating duidt op een kredietwaardering B of BB.

Meer over