'Fiscus loopt miljarden mis van Nederlandse bedrijven'

Belastingparadijs Nederland bedient Ahold, G-Star en BCD Group net zo goed als de veel genoemde buitenlandse brievenbusfirma's. De FNV presenteert zaterdag een uitgebreid onderzoeksrapport.

Sander van Mersbergen
Volgens vakbond FNV ontwijken onze eigen bedrijven de fiscus even enthousiast als buitenlandse bedrijven. Beeld anp
Volgens vakbond FNV ontwijken onze eigen bedrijven de fiscus even enthousiast als buitenlandse bedrijven.Beeld anp

Nederland mag de laatste jaren bekend staan als fiscale draaischijf voor buitenlandse bedrijven die hun winsten en vermogens verplaatsen, volgens vakbond FNV ontwijken onze eigen bedrijven de fiscus al even enthousiast.

Uit een rapport van onderzoeksbureau Somo, in opdracht van FNV, blijkt dat in elk geval BCD Group (eigenaar van Cheaptickets), G-Star en Ahold constructies hebben opgetuigd die op zijn minst de schijn van belastingontwijking wekken. Deze bedrijven werden onder de loep genomen omdat uit eerder onderzoek bleek dat ze minder belasting betaalden dan te verwachten valt gezien hun winstcijfers.

15 miljoen euro
Vakbond FNV stelt dat Nederland 'miljarden' misloopt door de ontwijkingsroutes die grote bedrijven gebruiken.

Coen van der Veer, bestuurder bij FNV, vindt dat ongehoord. "Wat deze bedrijven aan belasting ontwijken, moet nu worden opgebracht door de gewone Nederlanders en MKB'ers. Let wel: Deze grote bedrijven maken net zo goed gebruik van onze wegen en spoorwegen, ze hebben goed opgeleid personeel dankzij het Nederlandse onderwijssysteem, als iemand ziek is vallen ze terug op ons zorgstelsel."

null Beeld LvdB/Het Parool
Beeld LvdB/Het Parool


Reisorganisatie BCD maakt volgens de onderzoekers gebruik van een route via Curaçao, waar BCD Holdings nv gevestigd is. Op die manier zou de Nederlandse schatkist tussen 2011 en 2014 meer dan 15 miljoen euro zijn misgelopen. BCD is het bedrijf achter bekende merken als Cheaptickets en Vliegwinkel.nl. Het werkelijke hoofdkantoor staat in Zeist, vanwaar activiteiten in ruim honderd landen worden aangestuurd met een omzet van 23,6 miljard euro.

Kijkje in eigen keuken
Opmerkelijk: het reisbedrijf verzorgt de zakenreizen voor het Europees Parlement, waar belastingontwijking de afgelopen jaren bovenaan de agenda staat. Dinsdag nog kreeg Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, in het parlement zware kritiek vanwege zijn vermeende dubbelhartigheid in de strijd tegen belastingontwijking. Het FNV-onderzoek suggereert dat een kijkje in de eigen keuken geen kwaad kan.

Onder de dochterbedrijven van de Nederlandse spijkerbroekenverkoper G-Star is er een in Hongarije die nauwelijks belasting betaalt. Gemiddeld is de afdracht 44.300 euro per jaar, wat neerkomt op een tarief van 0,4 procent.

G-Star stelt dat het volledig voldoet aan zijn verplichtingen voortkomend uit internationale en nationale belastingwetgeving.

'Uit context gehaald'
Twee weken geleden publiceerde FNV al uit het onderzoek naar Ahold. De supermarktreus zou een aantal merken en patenten hebben ondergebracht bij het Zwitserse Ahold Licensing Sarl. Voor het gebruik daarvan moet betaald worden. Als de Nederlandse Etoswinkels zo'n vergoeding betalen aan het in Zwitserland geregistreerde merk gaat dat bedrag in Nederland van de winst af, en komt het er in Zwitserland bij. Door het lagere Zwitserse belastingtarief kan zo'n constructie geld opleveren.

Ahold Delhaize stelt in een reactie dat het rapport is gebaseerd op incomplete informatie en informatie die uit de context is gehaald.

FNV-bestuurder Van der Veer: "We roepen grote bedrijven op transparanter te zijn over hun belastingmoraal. Daarnaast moet de politiek een lijst maken met verboden routes om belasting te verschuiven. Om te beginnen moeten de slagbomen dicht naar belastingontwijkadressen in Curaçao, België en Zwitserland."

Meer over