Fireflies in the garden **

Regie: Dennis Lee
Met: Julia Roberts, Willem Dafoe

Waarom moeten we ons interesseren voor de emotioneel ijskoude familie in Fireflies in the garden? Ze maken elkaar maar zonder ons het leven zuur. We bevinden ons in de jaren tachtig in een Amerikaanse provinciestad. De universitaire docent Charles (Willem Dafoe) hunkert naar literair succes, maar dat zit er niet in. Zijn zoon Michael is het kind van de rekening. De zwaar gefrustreerde Charles kaffert de knul uit, zet hem in de stortregen op een snelweg uit de auto en vernedert hem. Zijn hulpeloze vrouw Lisa (Julia Roberts) staat erbij en kijkt ernaar. Zij kan de tiran niet in bedwang houden.

Twintig jaar later is Michael een succesvol schrijver (Ryan Reynolds) in New York. Als zijn moeder op latere leeftijd een universiteitsdiploma haalt, keert hij na lange tijd weer eens terug naar de familie. Het wordt geen feestje, maar een begrafenis, omdat zijn moeder op weg naar de party om het leven komt.

Halverwege zijn in Fireflies in the garden al genoeg sores voor twee familiedrama's langsgekomen, maar debuterend scenarist en regisseur Dennis Lee is nog lang niet tevreden. Flashbacks stapelen jeugdellende op jeugdellende, opdat wij toch vooral maar begrijpen dat vader en zoon elkaar nog steeds niet kunnen luchten of zien.

Michael lijkt overigens meer op zijn vader dan hij wil weten. Hij heeft in ieder geval zijn sadistische neigingen geërfd. Welke man vindt het leuk om met de kinderen van zijn tante (Emily Watson) vuurvliegjes met tennisrackets dood te slaan? Of om met hen te gaan vissen met hulp van explosieven? Moet de kijker met deze man meeleven?
De knock-out lijkt dichtbij als Michael een sleutelroman over de familie wil publiceren. Als het boek verschijnt, is zijn vader sociaal dood. Hollywood blijft altijd Hollywood, zodat u de snotterende uitkomst kunt raden. Resteert de vraag wat de vele Hollywoodsterren in dit scenario zagen. (JOS VAN DER BURG)

Trailer en website

null Beeld
Meer over