Finnen kiezen liberaal Sauli Niinistö tot president

De Finnen hebben vandaag de liberaal Sauli Niinistö (63) tot president gekozen. Hoewel nog maar de helft van de stemmen is geteld, ligt hij zo ver voor op zijn rivaal, de Groene kandidaat Pekka Haavisto, dat hem de overwinning niet meer kan ontgaan. Volgens het ministerie van Justitie staat Niinistö op 65,5 procent van de stemmen. Haavisto kwam niet verder dan 34,5 procent. Haavisto heeft zijn nederlaag inmiddels erkend.

ANP/DPA/AFP
De nieuwe premier van Finland, Sauli Niinistö. Beeld ap
De nieuwe premier van Finland, Sauli Niinistö.Beeld ap

De twee kregen in de eerste ronde op 22 januari de meeste stemmen. Beide kandidaten gelden als pro-Europees, opmerkelijk voor een land dat de laatste jaren steeds kritischer over de Europese Unie is geworden. Niinistö volgt Tarja Halonen op, die in 2000 werd gekozen en in 2006 werd herkozen. In 2006 versloeg zij Niinistö. De nieuwe president kreeg in de eerste ronde 37 procent van de stemmen, zijn rivaal haalde toen 18,8 procent.

De verkiezingen werden in ijzige koude gehouden. Op sommige plaatsen vroor het in de nacht van zaterdag op zondag 40 graden. Desondanks gingen alle 2300 stemlokalen zonder problemen open.

Meer over