Financiële fondsen zetten AEX op winst

AMSTERDAM - De beleggers op de Europese beursvloeren deden het dinsdag voorzichtig aan. Alleen de Amsterdamse AEX-index wist in de loop van de dag een bescheiden winst op te bouwen. De handel werd gesteund door het bestand in de Russisch-Georgische oorlog, de dalende olieprijs en de aansterkende dollar.

De Amsterdamse hoofdindex AEX sloot 3,43 punten hoger op 415,56 punten, een winst van 0,8 procent. De MidKap-index van middelgrote fondsen verloor 6,19 punten, oftewel 1,1 procent, op een slotstand van 576,41 punten. In Londen verloor de FTSE 100-index 0,1 procent. Frankfurt en Parijs sloten allebei 0,4 procent lager dan de slotstand van maandag.

De AEX kreeg vooral steun van de zwaarwegende financials Fortis, ING en Aegon. Fortis was populair na een hogere beleggingsaanbeveling door de analisten van JP MorganChase en sloot uiteindelijk 5 procent hoger. ING won 1,4 procent, Aegon sloot 1,2 procent hoger.

De grootste verliezer in de Amsterdamse hoofdindex was TNT. Het logistiek bedrijf verloor 3 procent, nadat het maandag al als een jojo heen en weer was gegaan vanwege tegenstrijdige berichten over een mogelijke overname door branchegenoot UPS.

De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs maakten hun aanvankelijke verliezen onder invloed van de olieprijs en dollarkoers gedurende de dag goed. Na de lagere opening van Wall Street zakten de koersen aan het einde van de handelsdag echter toch weer wat in.

Wall Street opende lager nadat JP MorganChase, de op twee na grootste zakenbank in de Verenigde Staten, liet weten nog eens 1,5 miljard dollar te hebben afgeschreven sinds juli.

Het verlies van de MidKap werd voor een groot deel veroorzaakt door Advanced Metallurgical Group (AMG), dat ruim 14 procent van zijn waarde inleverde. Beleggers lieten het aandeel vallen na de presentatie van tegenvallende kwartaalcijfers.

Ook het biotechnolgiebedrijf Crucell (min 5,9 procent) droeg bij aan de daling van de MidKap. Crucell publiceerde eveneens een kwartaalbericht dat niet op de goedkeuring van beleggers kon rekenen.

De prijs van een vat ruwe olie daalde tot 113,23 dollar. De euro noteerde aan het einde van de Europese handelsdag 1,4905 dollar tegenover 1,4980 dollar een dag eerder. (ANP)

Meer over