PlusMijn Amsterdam

'Fijn aan de zomer? Achterop de fiets bij mijn liefje'

In de rubriek Mijn Amsterdam vertelt elke week een (on)bekende Amsterdammer over zijn of haar favoriete plekken in de stad. Deze week: Katja Schuurman.

Misha Melita
Katja Schuurman: 'Fiets gewoon een keer de Schellingwouderbrug over en je bent in een andere wereld' Beeld Tammy van Nerum
Katja Schuurman: 'Fiets gewoon een keer de Schellingwouderbrug over en je bent in een andere wereld'Beeld Tammy van Nerum

Favoriete zomerdrankje

"Ik drink denk ik ongeveer hetzelfde in de zomer als in de winter. Ik heb niet echt een specifiek zomerdrankje. Hoewel, misschien drink ik toch wel iets meer cava in de zomer. Ik vind dat wel veel lekkerder dan prosecco, en hij moet natuurlijk goed koud zijn."

De stad uit

"Ik hoef de stad niet uit, want ik woon ­buiten de stad. In de zomer is het echt vakantie waar ik woon. Dan loop ik op mijn blote voeten met een handdoekje om de straat over en spring ik zo het Markermeer in. Het Waterland is zo ongelooflijk mooi en schattig, het is alsof je teruggaat in de tijd. Pak gewoon een keer de fiets, de Schellingwouderbrug over en je bent ­meteen in een andere wereld."

Terras

"Meneer Nieges heeft een van de betere terrassen van Amsterdam, vind ik. Freek (Schuurmans vriend chef-kok Freek van Noortwijk, red.) springt er vaak meteen in het water, maar volgens mij is dat niet helemaal de bedoeling. De plek leek heel ongelukkig, keer op keer kwam er een nieuw restaurant dat dan al snel weer wegging. De nieges zit in het pand, zeggen de Amsterdammers dan. Daarom heet het nu Meneer Nieges. Dat vind ik zo cool en grappig! En nu loopt het supergoed."

Grootste zomerirritatie

"Ik vind het eigenlijk een beetje flauw, maar toch: toeristen. Als ik in de auto door de binnenstad rijd, heb ik het idee dat ik in een soort computerspel zit waarin ik constant objecten moet ontwijken, zo druk en chaotisch is het. Ik weet nog wel dat toen ik op de Brouwersgracht woonde, ik soms bijna anderhalf uur bezig was om een parkeerplek te vinden."

Stadsstrand

"Niet echt een strand, maar wel een mooi terras met zand: Hangar in Noord. Ik kom er ook vaak voor mijn werk, voor een fotoshoot of productpresentatie. Ze hebben hartstikke lekker eten, een mooi terras en je kunt er je auto altijd kwijt."

Hangar Beeld Tammy van Nerum
HangarBeeld Tammy van Nerum

Geheime tip

"Ik hou erg van massages en als ik even wil ontspannen, loop ik binnen bij een van die Chinese massageplekken in de stad. Even een halfuurtje je voeten laten masseren, heerlijk. Er zijn meerdere goeie, maar die ik nu heb ontdekt is echt super. Phothie Medical Center heet ie, in de Kinkerstraat. Ik ging er heel moe naar binnen en ik zei: 'Kun je even zorgen dat ik weer fit word?' Dat kan natuurlijk niet, dacht ik. Ze ­gingen aan de slag met acupunctuur en cupping, dan trekken ze volgens mij vocht uit je lijf, nou ja, wat ze allemaal deden weet ik ook niet precies, maar ik liep naar buiten en ik voelde me een ander mens."

Phothie Medical Center Beeld Tammy van Nerum
Phothie Medical CenterBeeld Tammy van Nerum

Leukste Amsterdammer

"Femke Halsema als nieuwe burgemeester. Ik kon niet bij de beëdiging zijn, maar ik ben nog wel even naar de borrel gegaan om haar te feliciteren. Ik vind het heel leuk, en ik heb het gevoel dat ze het hartstikke goed gaat doen. Ik weet zeker dat zij een burgemeester van alle Amsterdammers zal zijn."

Mooiste theater

"Dat is natuurlijk het DeLaMar. Dat is niet helemaal waar, de Stadsschouwburg is natuurlijk ook prachtig, maar het is een erg mooi theater en ik vind het leuk dat zij een zomerprogrammering hebben, waar andere theaters in de zomer juist stilstaan. Ik ben er deze zomer zelf onderdeel van. Op 12 augustus beginnen we met de ­­try-outs voor de voorstelling Blind Date."

Zomeruitje met kinderen

"Het klimbos, in het Amsterdamse Bos, dat is echt heel leuk voor kinderen. Dat gaan we binnenkort weer doen, want ­Sammie heeft dat voor haar verjaardag gekregen van haar neefje. Het is heel gaaf, je kunt klimmen en roetsjen, met van die haken. Het voelt voor kinderen best ­serieus."

Het klimbos Beeld Tammy van Nerum
Het klimbosBeeld Tammy van Nerum

Restaurant

"Natuurlijk vind ik de restaurants van mijn man de beste. Maar waar ik ook heel blij mee ben is De Japanner, dat zat eerst alleen in de Albert Cuypstraat, maar ze hebben er nu ook een in de ­Bilderdijkstraat, precies om de hoek van Freeks appartement waar we slapen als we uit zijn geweest in de stad. Ze hebben heel lekkere gyoza met wagyurund ­bijvoorbeeld, Japanse dumplings. En ook lekkere ­sashimi, maar net anders klaar­gemaakt dan bij een sushirestaurant. O ja, en de pokébowls zijn heerlijk als lunch."

undefined

De Japanner Beeld Tammy van Nerum
De JapannerBeeld Tammy van Nerum

Ultiem zomergevoel

"Wat ik heel fijn vind in de zomer, is ­achterop de fiets bij mijn liefje. Op een gegeven moment was zijn fiets gejat, dus toen heb ik een nieuwe voor hem gekocht. Zodat ik weer achterop kon ­zitten. Zo fijn."

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de PS-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over