PlusNet Open

Fietsenwinkel ProVelo

Elke dag openen nieuwe winkels, restaurants en cafés in de stad. In onze dagelijkse rubriek Open lees je erover. Vandaag: ProVelo.

Noor Lagendijk
Aan de muur hangen racefietsen waar - zelfs als je nooit op een racefiets hebt gezeten - je billen van jeuken Beeld Tammy van Nerum
Aan de muur hangen racefietsen waar - zelfs als je nooit op een racefiets hebt gezeten - je billen van jeukenBeeld Tammy van Nerum

Aan de Haarlemmerdijk opent een tweede vestiging van ProVelo, waar ze precies dat zijn: pro het leven op twee wielen. Eigenaar Oran Farag (33) blaast met liefde nieuw leven in vintage frames.

Zelf heeft hij een achtergrond in de BMX. "Mensen kunnen met een omafiets niet van de eerste etage springen, maar we proberen dat wel te ­bereiken hier," licht Farag toe. Want ja, waarom zou een stadsfiets niet even sterk als een crossfiets kunnen zijn?

Ferrari in een Fiat Panda
Bang zijn voor die eeuwige kapotte ketting of bezweet op werk aankomen; volgens Farag hoeft dat niet. Ook niet op een omafiets. "Het gaat om de interne werking. We kunnen best een Ferrari in een Fiat Panda bouwen."

Overal trekt hij onderdelen ­vandaan om een knappe fiets te (her)bouwen: van Marktplaats tot wat klanten naar binnen rijden. "Laatst kwam iemand aan met een van de eerste carbonfietsen ooit ­gemaakt. We bouwen om dat frame heen zoals iemand dat wil. Hoe ­gekker de vraag, hoe beter."

Tweede kans
Aan de muur hangen racefietsen waar - zelfs als je nooit op een racefiets hebt gezeten - je billen van jeuken. Een rood exemplaar met een Frans baanframe uit de jaren zeventig (€1100) bijvoorbeeld, maar ook ander tweedehands en nieuw (€179-€300). ­

"Iedereen wilde plots op Berlijners lijken, in zo'n lange jas op een racefiets," zegt Farag. "Maar zo'n fiets moet je wel met liefde verzorgen. Want iets dat mooi is, verdient een tweede kans. Net als mensen."

Lees alle opens van de afgelopen tijd in het archief.

Tips? open@parool.nl

ProVelo

Haarlemmerdijk 140
020 7371595
provelo-amsterdam.nl

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over