Ferilli's Caffè in Beethovenstraat blijft open na liquidatie

Restaurant Ferilli's Caffè in de Beethovenstraat mag open blijven.

Paul Vugts en Maarten van Dun
Ferilli's Caffè staat niet bekend als ontmoetingsplek van criminelen. Beeld anp
Ferilli's Caffè staat niet bekend als ontmoetingsplek van criminelen.Beeld anp

De liquidatie van een Kroatisch-Amsterdamse crimineel maandagmiddag is voor burgemeester Femke Halsema onvoldoende reden de zaak te laten dichttimmeren.

Dat heeft de eigenaar dinsdagmiddag te horen gekregen.

Halsema's voorgangers Eberhard van der Laan en Jozias van Aartsen lieten de laatste jaren consequent horecazaken sluiten als zich daar grof geweld had afgespeeld of er bijvoorbeeld een explosief voor de deur was aangetroffen.

Halsema oordeelt in dit specifieke geval dat sluiting disproportioneel zou zijn omdat het Italiaanse restaurant niet bekend staat als ontmoetingsplek van criminelen en omdat het eerste rechercheonderzoek geen andere aanwijzingen heeft opgeleverd dan dat de schutter daar enkel toesloeg omdat hij daar kennelijk zijn kans zag.

Dusartstraat
Op 13 juli liet Halsema - daags na haar installatie als burgemeester - koffiehuis Today in de Dusartstraat in De Pijp nog sluiten nadat daar op 12 juli de Pakistaans-Amsterdamse crimineel Abdul I. was neergeschoten - en ook twee andere mannen gewond waren geraakt.

Today stond bij de opesporingsdiensten echter al lang bekend als geliefd honk van een groep criminelen uit de buurt. Een dergelijke politierapportage is er over Ferilli's Caffè niet.

Hoewel ingewijden vertellen dat ook criminelen graag in het restaurant in de Beethovenstraat kwamen voor koffie en lunch, is het vooral een goedlopend restaurant met goeddeels nette klanten. Een tweede filiaal van het restaurant zat tot voor kort in het College Hotel.

Dubbel slachtoffer
De burgemeester moet na een serieus geweldsincident beoordelen of de openbare orde ook voor de toekomst in het geding is. Loopt het publiek gevaar als de zaak open blijft? Een sluiting moet 'de rust doen weerkeren' en 'de loop uit de zaak halen'.

Uitbaters van na geweld gesloten horecagelegenheden en Koninklijke Horeca Nederland hebben er al vaak bij de gemeente op aangedrongen zaken niet onmiddellijk te sluiten na geweld, om te voorkomen dat ondernemers dubbel slachtoffer worden.

Lees ook: Moord in keurige Beethovenstraat verbijstert publiek

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over