Felle strijd hindert hulp aan Afghanen

KABOEL - Hulpverleners in Af-ghanistan vrezen dat ze in grote delen van het land niet langer kunnen werken vanwege de toenemende onveiligheid.

De aanvallen door de Taliban vinden nu ook plaats in ooit redelijk veilige gebieden, aldus honderd internationale en Afghaanse organisaties. Het aantal Talibanaanvallen is volgens hen met de helft toegenomen vergeleken met 2007.

Steeds vaker worden hulpverleners doelwit. Dit jaar zijn er al negentien omgekomen, meer dan in heel 2007. In ruim tachtig gevallen werden hulpverleners bedreigd door opstandelingen en criminelen. In mei vonden 463 aanvallen plaats van de Taliban, in juni 569.

"Dat zijn de hoogste cijfers sinds de internationale interventie in 2001," aldus een woordvoerder va de hulporganisaties. Zij constateren dat steeds vaker Afghaanse burgers het slachtoffer worden, zowel van aanvallen door de Taliban als van luchtaanvallen door de internationale troepenmacht. Doelwit daarvan zijn Talibanstrijders, maar vaak worden ook burgers getroffen. De honderd organisaties doen een beroep op 'alle partijen' om een onderscheid te maken tussen burgers en strijders. (ANP)

Hulpverleners zijn steeds vaker doelwit voor de Taliban. Foto EPA Beeld
Hulpverleners zijn steeds vaker doelwit voor de Taliban. Foto EPA
Meer over