PlusReconstructie

Feestje met heipaal werd een hel: 'Ik zag meteen dat het goed mis was'

Firma Boer BV stelde haar oud-Hollandse heistelling ter beschikking om de 'eerste' paal voor Het Gebaar te slaan. De driepoot viel om en doodde een directeur van De Alliantie.

Ton Damen en Hanneloes Pen
Het ongeval vond rond 16.45 uur plaats op een bouwterrein aan de Mary van der Sluisstraat. Beeld Politie Amsterdam
Het ongeval vond rond 16.45 uur plaats op een bouwterrein aan de Mary van der Sluisstraat.Beeld Politie Amsterdam

Vrijdagmiddag, half vier. De honderd mensen die uitgenodigd waren voor het feestje van het slaan van de 'eerste' paal verzamelen zich in café Bij Storm aan de Zuiderzeeweg.

Ook de nieuwe bewoners van Het Gebaar, en wooncentrum voor doven en slechthorenden, die op dit moment in een huis van Zaamzorg op IJburg wonen, zijn erbij, met familie en vrienden.

Tussen vier en half vijf zijn de cliënten van Zaamzorg uitgenodigd de eerste paal te slaan. Kraanverhuur en heiwerkbedrijf firma J.A. Boer BV uit Meerkerk had de feestpaal met oud-Hollandse heistelling naar de bouwplaats gebracht.

Directeur Erna van der Pers van De Alliantie was al eerder in contact gekomen met Zaamzorg en had van tevoren gebarentaal geleerd voor haar speech.

Maar in de bouwput, slechts een zanderige vlakte, gaat het mis. De stelling en de feestpaal vallen om. De 54-jarige directeur van De Alliantie wordt door de stelling geraakt. Ambulances, politie, brandweer en een traumahelikopter komen ter plaatse.

Van der Pers wordt afgevoerd naar het ziekenhuis en overlijdt later aan haar verwondingen. Ook een cliënt van Zaamzorg is geraakt. Hij loopt hoofdletsel op, maar overleeft het.

Gebarentaal
De bewoners van Zaamzorg en de aanwezigen keren enorm geschrokken en angstig terug naar het café Bij Storm waar traumahulp wordt ingeschakeld.

De cliënten zijn daags na het ongeval nog steeds geschrokken. "Verschrikkelijk," zegt een slechthorende cliënte van Zaamzorg.

Hun begeleider, die ook bij het slaan van de 'eerste' paal aanwezig was, had al eerder kennis­gemaakt met de directeur van De Alliantie, die voorheen bij zorgorganisatie Marente heeft gewerkt en in de Raad van Toezicht van woningcorporatie ZVH in de bollenstreek zat.

"Ze kwam uit de zorg, was zeer betrokken en leerde gebarentaal," zegt hij. "Ze kon haar naam in gebarentaal zeggen en zei die middag ook zoiets als: 'Dit is een gebaar van ons samen.' We liepen daarna vanuit Bij Storm naar de bouwput waar straks twintig van onze mensen komen te wonen. Toen het heien begon, keken we allemaal omhoog. In een split second lag de hele bouwstelling, die ongeveer twee tot drie etages hoog is, om. De groep stond eromheen en zag ­alles gebeuren. De directeur lag op de grond. Ik zag meteen dat het goed mis was."

De cliënt van Zaamzorg die eveneens werd geraakt, is, aldus de begeleider, 'door het oog van de naald gekropen'. "Wat een feestje had moeten worden, werd een hel."

Aannemers
Er zijn nog steeds veel emoties bij cliënten, zegt de begeleider. "Ze vragen zich ook af: gaat het bouwproject nog wel door?" Dat is zo, denken aannemers op het terrein.

Op het bouwterrein is een heimachine van firma Boer druk aan het werk. Twee aannemers van HSB Bouw lopen over de bouwplaats. Ze waren bij het ongeluk aanwezig. "Het was vreselijk," zeggen ze. "We hebben dit nog nooit mee­gemaakt. Het slaan van een eerste paal met zo'n antieke heistelling stelt eigenlijk niets voor. We hebben niets aan die paal. Veel te kort."

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over