Schuim

Feestelijke voetbalkantine vol vegafrikandellen

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: pop-up Vegetaria.

Hans van der Beek
Robert Verhoeven en Harriet Boekholt van Pitch PR. 'Dinsdag staat een twaalf meter lang billboard op het Gustav Mahlerplein, met gratis kroketten. Jij hebt de ­primeur'. Beeld Hans van der Beek
Robert Verhoeven en Harriet Boekholt van Pitch PR. 'Dinsdag staat een twaalf meter lang billboard op het Gustav Mahlerplein, met gratis kroketten. Jij hebt de ­primeur'.Beeld Hans van der Beek

Ik ben ook zo'n lul die zegt: allemaal best, maar het moet wel naar vlees smaken. Wel eet ik ­tegenwoordig lang niet meer zo veel vlees als in mijn gouden jaren. Met zielige dieren heeft dat minder te maken dan met een strenge huisarts.

Dus dan vind je jezelf terug, bij dat schap in de Appie. Droog, droger, droogst. Al heb ik laatst wel de oosterse wokblokjes ontdekt. Met een beetje chili-loempiasaus proef je daar niets van.

Voor de hele ingang van Akhnaton hangt een zwart doek. We krijgen zowaar een echte onthulling. Hier komt de komende dagen de pop-up Vegetaria, om de nieuwe vegetarische ovensnacks van ­Beckers te vieren.

Eerst spreekt Marc van Hemert, niet voor niets sales director: "Wij zijn de uitvinder van de frikandel en de mexicano en stonden aan de wieg van de kroket en loempia. ­Allemaal uit onze stal."

Als het klopt, hebben ze inderdaad indrukwekkend bijgedragen aan de Nederlandse cultuur - dank namens velen.

Vanaf de eerste verdieping wordt het doek losgepeuterd. Dat valt naar beneden, soepel.

"Wie durft?" roept iemand.

Ik sluit achteraan aan.

Achter de bar hangt een grote menukaart: broodje kroket, frikandel speciaal, bitterballen, nuggets. Ik begin - die vergelijking gaat me het beste af - met een bitterbal.

Ik eet.

Van binnen is hij knetterheet en dan smaakt het al snel naar bitterbal. Maar ik proef ragout en draadjes en alles. Die draden blijken plantaardige eiwitten, gemaakt van scharrelei en tarwe.

Mij hou je hier prima mee voor de gek.

Martijn Willems, ook van ­Beckers: "Voor een kroket moet je rund kopiëren, dat is relatief goed te doen. Maar in een frikandel zit kip en varken, en zeker dat varkensspek heeft een megavleessmaak. We hebben een heel nieuw kruidenpakket moeten maken."

Wat pop-up Vegetaria
Waar Akhnaton, Nieuwezijds Kolk
Wie Martijn Willems, Anneloes Dekkers, Marc van Hemert, Robert Verhoeven, Harriet Boekholt
Wanneer woensdag 3 oktober, 17.00 tot 18.30 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans heeft een scoop

De nugget dan. Als die niet smaakt, is dat in mijn leven geen groot gemis. En inderdaad, hij smaakt naar kipnugget - veel plezier ermee.

Ik ben toe aan een broodje kroket. Streepjes mosterd erop, snee brood met wat sla eronder, vlaggetje erbij.

Ik eet.

Het is echt niet dat ik word betaald door Beckers of dat nu een wintervoorraad bij mij in de kelder staat, maar serieus: hele dikke prima.

Ik neem een pilsje om te spoelen. Het voelt hier inmiddels als een voetbalkantine.

Dan de lakmoesproef: de frikandel. Maar op de schaal liggen alleen maar stukjes frikandel speciaal. Dat vind ik foetelen.

Tevergeefs ook nog. Dit smaakt nu precies hoe vleeseters vinden dat vegetarische vleesvervangers smaken.

Het is het net niet.

Maar hulde voor de kroket, eerlijk is eerlijk. Nu nog het satékroketje graag.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic
Maaike Woensdregt (Pitch) met een plankje gezond. Beeld Hans van der Beek
Maaike Woensdregt (Pitch) met een plankje gezond.Beeld Hans van der Beek
Team Beckers: Martijn Willems, Anneloes Dekkers en Marc van Hemert. 'De frikandel is binnen de acceptabele grens. Maar van de kroket proeven negen van de tien geen verschil'. Beeld Hans van der Beek
Team Beckers: Martijn Willems, Anneloes Dekkers en Marc van Hemert. 'De frikandel is binnen de acceptabele grens. Maar van de kroket proeven negen van de tien geen verschil'.Beeld Hans van der Beek
Mabel Rog (Akhnaton) en Anna Jurgens (Pitch). Net buiten beeld het bord: 'I didn't mean to eat all of it, it happened by snaccident.' Zo is het wel. Beeld Hans van der Beek
Mabel Rog (Akhnaton) en Anna Jurgens (Pitch). Net buiten beeld het bord: 'I didn't mean to eat all of it, it happened by snaccident.' Zo is het wel.Beeld Hans van der Beek
Kookboekschrijver Bas Robben: 'Op die draadjes hebben ze erg hun best gedaan.' Eke Bosman (Snackspert): 'Ja, die kroket. Heel knap.' Ook met Iris Brans (Topics). Beeld Hans van der Beek
Kookboekschrijver Bas Robben: 'Op die draadjes hebben ze erg hun best gedaan.' Eke Bosman (Snackspert): 'Ja, die kroket. Heel knap.' Ook met Iris Brans (Topics).Beeld Hans van der Beek
Roëlla van Gulik (Upcoming): 'Die vega-frikandel is de beste tot nu toe.' Met Steven Strijbosch (City Guys) Beeld Hans van der Beek
Roëlla van Gulik (Upcoming): 'Die vega-frikandel is de beste tot nu toe.' Met Steven Strijbosch (City Guys)Beeld Hans van der Beek

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over