FBI zet in 1998 gevluchte moeder op wantedlist

Eileen Clark (54) leeft met haar drie kinderen van 18, 20 en 22 jaar oud, al 14 jaar gelukkig in Engeland, maar dreigt nu uitgeleverd te worden aan de VS, omdat de FBI een arrestatiebevel tegen haar heeft uitgevaardigd wegens het kidnappen van haar kinderen.

Coen Brandhorst
null Beeld

De moeder en haar drie kinderen zijn woedend over het besluit en vechten tegen het in hun ogen rigide uitzettingsbeleid van Groot-Brittannië. Dochter Rebekah (18) en zoons Hayden (20) en Chandler (22) staan dubbel en dwars achter het toenmalige besluit van hun moeder. Ze hebben meermalen verklaard uit vrije wil mee te zijn gegaan en dat hun moeder vooral geen crimineel is, maar iemand die met hart en ziel voor haar kinderen heeft gezorgd.

Clark ontvluchtte in 1998 met haar kinderen niet alleen de VS, maar vooral de nasleep van een ongelukkig huwelijk met haar toenmalige echtgenoot John Clark, dat drie jaar eerder op de klippen liep. In 1997 ging het stel uit elkaar en werd de voogdij over de kinderen verdeeld onder beide ouders. De boze man heeft vanuit de VS verklaard dat hij vastberaden is om zijn ex te straffen voor haar daden.

Beroep
Twee jaar geleden werd de vrouw op verzoek van de FBI gearresteerd in haar huis in Oxfordshire en verzochten de Amerikaanse autoriteiten om uitlevering van de vrouw. Dat verzoek werd gehonoreerd, maar Clark ging ertegen in beroep. Deze week is echter het laatste beroep van de vrouw tegen uitlevering door het Britse hooggerechtshof verworpen. Clark kan nu ieder moment het land worden uitgezet en kan in de VS tot maximaal drie jaar gevangenisstraf worden veroordeeld.

Er heerst alom verbazing over de timing van de arrestatie. Clark heeft namelijk nooit een geheim gemaakt van haar verblijfplaats. Ze vraagt zich tegenover nieuwssite mailonline af 'waarom de FBI er meer dan 10 jaar over heeft gedaan om haar op te sporen.'

Ontvoering
Ze werd na haar vlucht in de VS namelijk veroordeeld voor het onwettig verbreken van de voogdijregels. Opmerkelijk genoeg was dat een straf waarvoor ze niet door de Britten kon worden uitgeleverd. Pas nadat de aanklacht in de VS was verzwaard tot ontvoering, kwam er van Amerikaanse zijde een nieuw verzoek tot uitlevering, dat door de Britten kon worden gehonoreerd.

De (nu volwassen) kinderen van Eileen staan voor de Amerikaanse wet te boek als Amerikaanse staatsburgers in het buitenland die in gevaar verkeren. Deze status is vereist om de aanklachten tegen Clark te onderbouwen. De kinderen zijn erg boos over hun status en hebben tijdens rechtszaken meermalen gezegd gelukkig en in vrijheid in Engeland te verblijven.

'Ongelukkig'
In een reactie heeft premier Cameron gezegd, dat 'de wetten in dit geval bijzonder ongelukkig uitpakken voor een individu, maar dat aan de fundamenten van de wet niet zal worden getornd.'

Meer over