Fantastic Mr.Fox ****

null Beeld

Regie: Wes Anderson
Stemmen: George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray, Jason Schwartzman, Michael Gambon, Wallace Wollodarsky
De Amerikaanse filmmaker Wes Anderson heeft een zeer herkenbare signatuur, waarin een gevoel voor stijl en een scherp oog voor details domineren. De vormgeving en personages in zijn films zijn kleurrijk, grappig en flamboyant, de cameravoering en montage ogen beheerst. In de loop van zijn carrière kreeg de filmmaker meer financiële armslag, waardoor hij zijn visie steeds fraaier kon verfijnen, zoals bleek uit The royal Tenenbaums, The life aquatic with Steve Zissou en The Darjeeling limited.

In navolging van Tim Burton maakt Anderson met zijn zesde film Fantastic mr. Fox een overstap van speelfilms naar ambachtelijke poppenanimatie. Daarmee heeft hij de volledige controle over alle visuele aspecten. De film is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Roald Dahl, dat door Anderson en coscenarioschrijver Noah Baumbach met nieuw materiaal werd aangevuld om een film van anderhalf uur te rechtvaardigen.

Het duo werkte een paar weken in het huis waar Dahl leefde en is er uitstekend in geslaagd om de werelden van de schrijver en de filmmaker te laten samensmelten. Anderson modelleerde het jachtterrein van de fantastische vos bovendien naar het landschap in het Engelse Buckinghamshire, waaraan Dahl inspiratie ontleende.

De keuze voor de poppenanimatie blijkt een gouden greep. De techniek is sinds King Kong (1933) niet wezenlijk veranderd, maar wel aanzienlijk verfijnd, omdat digitale fotografie de animatoren veel meer speelruimte biedt. Anderson waakt er echter voor alle plooien glad te strijken, waardoor de film in elk beeldje een knus handgemaakt karakter heeft.

Het in gloedvolle herfsttinten badende Fantastic mr. Fox heeft naast grote esthetische genoegens ook inhoudelijk veel te bieden. De film draait om een vos die op aandringen van zijn echtgenote het innerlijke beest jarenlang onderdrukte, tot de midlife crisis opspeelt, en de nabijheid van drie boerderijen hem teveel wordt. Waarom zou een vos als krantencolumnist de kost moeten verdienen wanneer het in de omgeving wemelt van vers voedsel?

In de vertolking van George Clooney is de vos een met het vaderschap worstelende schelm, die er met charme en humor in slaagt anderen voor zijn karretje te spannen. Dat maakt hem tot een archetype in het oeuvre van Anderson, dat rijk is aan schavuiten die krankzinnige plannen smeden, een puinhoop aanrichten en ondanks alles triomferen, omdat niets menselijks hen vreemd is en we hun misstappen graag door de vingers zien. De stijlvol geklede vos is helemaal Dahl, helemaal Anderson en in een woord: fantastisch. (BART VAN DER PUT)

Website

null Beeld
Meer over