Familieruzie wordt Al-Qaidaleider in Jemen fataal

Een voorman van de Jemenitische tak van het terreurnetwerk Al-Qaida is vandaag omgekomen tijdens een bloedig uit de hand gelopen familieruzie. Tariq al-Dahab werd in zijn eigen huis in het zuidelijke dorp Al-Masameh gedood door zijn halfbroer Hizam en een stel andere familieleden.

AP

De daders namen vervolgens de benen naar een ander huis. Aanhangers van Al-Dahab zetten echter de achtervolging in en doodden zestien mensen. Onder de doden was ook Hizam.

Tariq al-Dahab maakte snel carrière binnen het Al-Qaida-filiaal in Jemen nadat zijn zus was getrouwd met de radicale Amerikaanse prediker Anwar al-Awlaki. Hij voerde het bevel over de strijders die in januari het stadje Radda, niet ver van de hoofdstad Sanaa, veroverden. Pas na de vrijlating van vijftien van zijn gevangengenomen wapenbroeders blies Al-Dahab met zijn mannen de aftocht.

Het is onduidelijk wat de reden is van het in bloed gesmoorde familieconflict. Volgens stamoudsten werd de familie Al-Dahab het maar niet eens over de verdeling van de erfenis van een welgesteld stamhoofd.

Meer over