Familie woning granaataanslag zorgt al jaren voor overlast

De familie voor wiens woningen zondagnacht even na vier uur een granaat is ontploft in de Oude-IJselstraat in de Amsterdamse Rivierenbuurt, zorgt al jaren voor grote overlast. Dat zeggen buurtbewoners en blijkt uit verscheidene dossiers.

Paul Vugts en Jasper Bol
In de vloer van het portiek op nummer 6 heeft het projectiel een gat geslagen. Beeld Jasper Bol
In de vloer van het portiek op nummer 6 heeft het projectiel een gat geslagen.Beeld Jasper Bol

De familie van Marokkaanse origine bestaat uit grootouders, enkele zoons en een dochter en hun nog jonge kinderen. Ze wonen op de begane grond en een bovenetage van twee naast elkaar gelegen woningen. In het verleden zijn volgens ingewijden vergeefse pogingen gedaan de familie tot verhuizen aan te zetten of zelfs te dwingen.

Vooral de zoons kwamen al vaak met de politie in aanraking. Eén van hen behoort volgens betrokkenen tot de Top 600 van gewelddadige criminelen, die meer dan veertig instanties gezamenlijk uit de criminaliteit proberen te halen.

Het wangedrag van met name de zoons had volgens omwonenden jarenlang grote invloed op de sfeer in de buurt, al zeggen sommige buren dat het de laatste jaren juist rustiger was.

Capuchon
De politie zoekt nog getuigen van de aanslag, waardoor vele auto's en woningen beschadigd raakten. Een getuige zag een jongen of man met een zwarte capuchon wegfietsen. In de vloer van het portiek op nummer 6 heeft het projectiel een gat geslagen en de deuren zitten vol gaten van granaatscherven. Ruiten van woningen en van ongeveer tien auto's zijn gesneuveld en autodeuren en banden doorzeefd.

Buurman Robin Walburg werd wakker door een enorme knal en autoalarmen die afgingen. "Ongeveer dertig seconden later keek ik door het raam, maar ik zag zo snel niks afwijkends. Ik lette op rook omdat hiertegenover nog weleens vuurwerk wordt afgestoken."

Blowen
Walburg zag vervolgens twee mannen over de Berkelstraat richting de Oude-IJselstraat lopen, die iets zeiden als: 'misschien was hij het', doelend op een andere man die over de Oude-IJselstraat wegging in de richting van de hoek met de Reggestraat.

Volgens een buurvrouw - ze wil niet met haar naam in de krant vanwege haar werk - zaten er drie jongens te blowen in een portiek op de Berkenstraat toen de dader voorbijfietste. Na de knal fietste de dader door over de Oude-IJselstraat in de richting van de Reggestraat. "Er kwam een enorme stank vanaf. Een bewoner belde de politie omdat die dacht dat er een gasexplosie was geweest."

De buurvrouw is overigens positiever over de familie dan haar buren. "Ik ken de familie al vanaf toen de kinderen nog klein waren. Het zijn schatten van mensen."

Drukgolf
Willem Ebing (83) woont sinds zijn geboorte in de Oude-IJselstraat, waar nu ook veel studenten wonen. Hij weet te vertellen dat de familie die op het adres woont, er al meer dan 25 jaar woont. Vader en moeder op één hoog en hun kinderen en kleinkinderen in de huizen daaronder. Echt overlast ervoer ook hij niet.

"Hij hield altijd netjes zijn straatje schoon." Wel liep het al een keer eerder uit hand voor de deur van de familie. "Er was een keer midden in de nacht geschreeuw voor de deur." Volgens Ebing moest de politie toen ingrijpen.

Volgens Abdullah Orakci, wiens moeder naast de familie woont, zijn ongeveer twaalf auto's beschadigd geraakt, waaronder die van zijn moeder. De meeste auto's waren rond het middaguur weggesleept.

Zijn moeder sliep vlak boven de plek van de explosie. Ze beschreef hoe het bed omhoog kwam door de drukgolf. "We weten niet of het voor een van de buren bedoeld was."

Ruiten van woningen en van ongeveer tien auto's zijn gesneuveld en autodeuren en banden doorzeefd. Beeld Jasper Bol
Ruiten van woningen en van ongeveer tien auto's zijn gesneuveld en autodeuren en banden doorzeefd.Beeld Jasper Bol
Meer over