'Facebook legt overname WhatsApp voor aan Europese Commissie'

Facebook heeft de Europese mededingingsautoriteiten gevraagd om de geplande overname van berichtendienst WhatsApp te onderzoeken. Op die manier hoopt het bedrijf te voorkomen dat het de bevoegde autoriteiten van alle afzonderlijke Europese lidstaten op zijn dak krijgt.

Thomas van der Kolk
null Beeld anp
Beeld anp

Dat schrijft The Wall Street Journal vandaag op basis van anonieme bronnen die bij de zaak betrokken zouden zijn.

Te grote speler
In de Verenigde Staten is de overname - ter waarde van 19 miljard dollar (13,8 miljard euro) al goedgekeurd, maar in Europa vrezen veel telecombedrijven dat Facebook met de overname een te grote speler op de telecommarkt gaat worden.

WhatsApp heeft een slordige 500 miljoen gebruikers die de dienst maandelijks gebruiken. Van deze groep is 70 procent dagelijks actief. Elke dag komen er meer dan 1 miljoen nieuwe gebruikers bij. Er worden bijna net zoveel WhatsApp-berichtjes verstuurd als sms-berichten. WhatsApp is een betaalde app, maar het gebruik ervan is gratis. Het 'appen' heeft daardoor het traditionele bellen en sms'en voor een groot deel verdrongen.

Daarnaast heeft Facebook zelf ook al een eigen chatfunctie in zijn mobiele apps ingebouwd. En WhatsApp wordt binnenkort mogelijk uitgebreid met een functie die het mogelijk maakt om onderling te bellen.

Facebook en de Europese mededingingsautoriteiten willen het nieuws vooralsnog niet bevestigen.

null Beeld afp
Beeld afp
null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA
Meer over