Schuim

Extravaganza van de Zeedijk in de OBA

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Expo Amsterdam Streethearts.

Hans van der Beek
Fotograaf Shirley Agudo en haar inspiratiebron Jennifer Hopelezz. Volgende week in de Queen's Head is het vast gezelliger. Beeld Hans van der Beek
Fotograaf Shirley Agudo en haar inspiratiebron Jennifer Hopelezz. Volgende week in de Queen's Head is het vast gezelliger.Beeld Hans van der Beek

Bier en fris staan te wachten in een bak ijsblokjes, hier op de derde verdieping van de Centrale Bibliotheek, maar daar moeten we nog even vanaf blijven. Eerst de speeches.

De Amerikaanse Shirley Agudo fotografeerde de Canal Pride, Drag Queen Olympics en Hartjesdagen, en het resultaat heet Amsterdam Streethearts, vandaag met een expositie in de bibliotheek en volgende week nog een boekpresentatie in de Queen's Head.

De extravaganza van de Zeedijk vastgelegd, zeg maar. In haar woorden: een kleurrijk portret van de Amsterdamse dragqueens en lhbt'ers.

Aguda kwam naar Amsterdam en ontmoette 'my first drag queen', Jennifer Hopelezz. Dat neem ik aan, ja, dat je mond dan even open valt; Jennifer is een belevenis op hakken. Daarna mocht ze in de kleedkamer van de Drag Queen Olympics en een project was geboren.

Niets mis mee natuurlijk. Maar toch.

Als je bent geboren in Pennsylvania en je komt opeens in de juiste kroegen van de Zeedijk, waan je je vast even David Livingstone. Maar het blijft de Zeedijk. Het zijn onze Amish.

Als ik naar de geboortestaat van Aguna ga en ik zie daar voor het eerst zo'n baard op een kar, denk ik ook: wow, bijzonder, snel een foto. Bij ons is dat gewoon Snorella.

Maar als je daar een tijdje bent, en ik weet dat want ik was ooit in Amish Country, en het verkeer stokt weer eens, denk je al snel: o god, niet wéér zo'n kar. Een beetje zoals met de Gebroeders Grimm.

Uitgever Wieneke 't Hoen spreekt haar verbazing uit dat de boekhandel niet stond te springen dit fotoboek in te kopen. "Krankzinnig," zegt een man naast me.

Ik vind dat wel meevallen. Probeer maar eens een fotoboek over Amish te slijten in Pennsylvania. Of sneeuw aan een Eskimo.

Schuimverslaggever Hans van der Beek Beeld Linda Stulic
Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Shirley Agudo 'appreciates' het dat we allemaal gekomen zijn. Ze is trots op haar boek, haar zevende alweer. "I had the feeling that nobody done that before. Just like my previous books."

Dat ging over Nederlanders op de fiets, Bicycle Mania, met Fabiola op de cover. Het beviel zo goed dat er een vervolg kwam: The Dutch And Their Bikes.

Agudo doet aan straatfotografie en dat 'requires keen observation and speed'. Ze noemt het memorial art: het vastleggen van momenten die nooit meer terugkomen. Ze wijst naar één van haar foto's, van een man met een baard en een roze pruik. "Die ene expressie. Eén seconde en het is voorbij."

Ja, tot komende donderdagavond, ergens op de Zeedijk.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

null

Wat Expo Amsterdam Streethearts
Waar Centrale Bibliotheek, Oosterdokskade
Wie Shirley Agudo, Jennifer Hopelezz, Lonneke van den Hoonaard, Wieneke ’t Hoen, Charles Rubenacker
Wanneer donderdag 13 juli, van 17.30 tot 19.00 uur

Drank en spijs *
Sfeer **
Hans noteerde ‘We present you a consumptiebon’

Lonneke van den Hoonaard, van Ihlia, dat lhbt-erfgoed verzamelt. 'Morgen is dit geschiedenis, daarom willen we het bewaren.' Met Wieneke 't Hoen (Bas Lubberhuizen). Beeld Schuim
Lonneke van den Hoonaard, van Ihlia, dat lhbt-erfgoed verzamelt. 'Morgen is dit geschiedenis, daarom willen we het bewaren.' Met Wieneke 't Hoen (Bas Lubberhuizen).Beeld Schuim
Charles Rubenacker: 'Ik draag haar spullen.' Personal assistent? 'More like personal slave.' Met schrijver Jacob Vossestein en Alvaro Villalobos, vrijwilliger Ihlia. Beeld Schuim
Charles Rubenacker: 'Ik draag haar spullen.' Personal assistent? 'More like personal slave.' Met schrijver Jacob Vossestein en Alvaro Villalobos, vrijwilliger Ihlia.Beeld Schuim
Twee 'belangstellende Amsterdammers' willen het boek. Erik Swierstra: 'Al zie je ze op de Zeedijk live.' Peter Schröder: 'Maar dan heb je ze niet vast.' Beeld Schuim
Twee 'belangstellende Amsterdammers' willen het boek. Erik Swierstra: 'Al zie je ze op de Zeedijk live.' Peter Schröder: 'Maar dan heb je ze niet vast.'Beeld Schuim
Fotograaf Guillaume Ehrenfeldt en tentoonstellings­maker Machteld Jurriaans. Beeld Schuim
Fotograaf Guillaume Ehrenfeldt en tentoonstellings­maker Machteld Jurriaans.Beeld Schuim
Shirley Agudo: 'Een man met zo'n figuur is gewoon niet eerlijk.' Beeld Schuim
Shirley Agudo: 'Een man met zo'n figuur is gewoon niet eerlijk.'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over