Extra vaccinaties om mazelenuitbraak

Bepaalde groepen kinderen worden binnenkort uitgenodigd voor een extra vaccinatie tegen de mazelen. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag bekend.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Het gaat allereerst om kinderen tussen 6 en 14 maanden die in een gemeente wonen waar de vaccinatiegraad tegen de ziekte onder de 90 procent ligt. Ook worden alle Nederlandse baby's uit die leeftijdsgroep die tot de reformatorische gezindte behoren opgeroepen voor een extra vaccinatie. Het RIVM stuurt de ouders van deze kinderen geen uitnodiging, maar wil hen vooral bereiken via reformatorische familiebladen en het Reformatorisch Dagblad.

Baby's tussen de 6 en 14 maanden lopen een groter risico om de ziekte te krijgen dan andere kinderen. Baby's zijn tot 6 maanden van nature beschermd en krijgen normaal gesproken op de leeftijd van 14 maanden een mazelenprik.

De meeste kinderen in Nederland zijn gevaccineerd tegen de mazelen, maar streng gereformeerden zien daar vanwege hun geloof vaak van af. Vandaar dat de uitbraak zich nu ook juist voordoet in regio's waar de vaccinatiegraad wat lager dan gemiddeld is, de zogenoemde biblebelt. Het is volgens het RIVM waarschijnlijk dat de ziekte zich de komende tijd verder gaat verspreiden; de grootste piek wordt pas over enkele maanden verwacht.

Sinds de uitbraak eind mei begon zijn meer dan 100 mensen ziek geworden.

Meer over