Extra bedenktijd voor uitspraak A7-blokkade

De rechtbank in Leeuwarden doet op vrijdag 9 november uitspraak in de zaak over de A7-blokkade op de dag van de sinterklaasintocht vorig jaar. De bedenktijd duurt daarmee vier weken, in plaats van de gebruikelijke twee.

Het Parool/ANP
null Beeld anp
Beeld anp

De afgelopen week waren er zittingen op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag. Op de eerste drie dagen werden 34 'blokkeer-Friezen' in groepjes van drie of vier personen gehoord.

Op donderdag mochten ook de anti-Zwarte Pieten-demonstranten die met de actie waren tegengehouden hun verhaal doen. Het Openbaar Ministerie maakte vrijdag bekend welke straf de Friezen zouden moeten krijgen. Daarna was het de beurt aan de verdediging van de verdachte blokkeerders.

Steun voor de verdachten
Vrijdagavond kregen de verdachten tot slot de gelegenheid voor een laatste woord. Vijf wilden nog wat zeggen, onder wie Jenny D. uit Drachten. Zij wordt door het OM gezien als het boegbeeld van de blokkeeractie, waardoor de anti-Zwarte Pietendemonstranten niet bij de intocht in Dokkum kwamen. D. merkte op dat een groot deel van Nederland de verdachten steunt.

"Als er iets is waarvan ik hoop dat we dat hebben bereikt, dan is het dat bestuurders hun huiswerk doen, hun ogen openen en er geen demonstraties meer zullen zijn tussen onze kinderen," aldus D.

Zij doelde daarmee op nationale sinterklaasintochten de afgelopen jaren waarbij anti Zwarte-Pietendemonstranten aanwezig waren. Beelden daarvan vormden volgens de verdachten de aanleiding tot de blokkade op zaterdag 18 november 2017.

Hardwerkende mensen
Een andere verdachte merkte op: "Tegenover u staan hardwerkende mensen. Ik hoop dat u naar de wil van het volk zult luisteren en ons vrijspreekt."

Tegen die verdachte die dwang had gebruikt tijdens de blokkade is een half jaar cel waarvan drie maanden voorwaardelijk geëist.

Voor de meeste verdachten werd een taakstraf van 120 uur gevraagd.

Boegbeeld Douwes
Het OM eist tegen Jenny Douwes een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van drie maanden. Het Openbaar Ministerie neemt het Douwes kwalijk dat ze anderen heeft aangezet tot strafbare feiten, mensen die nog nooit met justitie in aanraking waren geweest.

Ook het interview dat Douwes tijdens de intocht gaf voor het lege vak waar de anti-Zwarte Piet-demonstranten nooit waren aangekomen, wordt haar kwalijk genomen. Het OM sprak van minachting. "Ze vierde daar haar triomf'," zei de officier van justitie.

Geen geldboete
Een geldboete is volgens het OM niet op zijn plaats. "Dat zou geen recht doen aan de aard en ernst van gepleegde feiten." Ook moeten de verdachten de straf echt zelf voelen, vindt het OM.

Alle verdachten hadden volgens justitie als doel het betogingsrecht van de anti-Zwarte Piet-demonstranten "om zeep te helpen". Ook is de verkeersveiligheid in gevaar gebracht. "Zo ga je in een democratische samenleving niet met elkaar om."

Het OM neemt Douwes kwalijk dat zij, ondanks waarschuwingen van de politie, is blijven doorgaan met het "opjutten van mensen" en hen "voor haar karretje heeft gespannen."

Eerder op vrijdagochtend benadrukte de officier van justitie in zijn pleidooi dat de rechtszaak niet gaat over Zwarte Piet, maar over de "meest essentiële fundamenten van de democratische rechtsstaat."

De blokkeerders wilden vorig jaar een demonstratie tegenhouden van anti-Zwarte Piet-activisten, die onderweg waren naar de intocht in Dokkum. De drie bussen waarin ze zaten werden eerst op de A6 en later op de A7 tot staan gebracht. Daarbij gebruikten de blokkeerders volgens het Openbaar Ministerie (OM) dwang en bedreigden en intimideerden ze de inzittenden.

Voorstanders van Zwarte Piet voor de rechtbank in Leeuwwarden Beeld anp
Voorstanders van Zwarte Piet voor de rechtbank in LeeuwwardenBeeld anp

Verder lezen

- Na alle relativerende woorden van de verdachten kwamen donderdag activisten Mitchell Esajas en Jerry Afriyie aan het woord over de blokkade van de A7. "Dit was geen nuchter Fries uitje."

- De rechtbank in Leeuwarden heeft donderdag ook de laatste van de 34 Friezen in het proces over de A7-blokkade gehoord. Niemand gaf toe als eerste te hebben geremd of leiding te hebben gegeven.

Meer over