Explosieven en kogelgaten: escalatie van één conflict?

Dat in vier nachten liefst vier bedrijven in de stad zijn beschoten of belaagd met een explosief, lijkt verband te houden met één conflict. Woensdagnacht was het wéér raak.

Maarten van Dun en Paul Vugts
De explosie heeft een bushokje voor het restaurant vernield. Beeld Marc Driessen
De explosie heeft een bushokje voor het restaurant vernield.Beeld Marc Driessen

Rond 1.50 uur woensdagnacht ontplofte voor het Marokkaans-Javaanse restaurant MaroVaan aan de Johan Huizingalaan in Slotervaart een explosief dat vele gaten sloeg in de voordeur en de gevel van de onlangs geopende zaak. Het glas uit het bushokje voor de deur sneuvelde.

Eigenaresse Kaoutar Baâdoud (21), dochter van ex-stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West Achmed Baâdoud, zei woensdagochtend niet te weten waarom haar restaurant is getroffen. Ze zat nog bij de politie. "Ik heb geen flauw idee wat er is gebeurd."

Tientallen schoten
Hoewel het motief voor de aanslag onduidelijk is, zijn er sterke aanwijzingen dat alle vier incidenten van de afgelopen dagen met elkaar te maken hebben. Hetzelfde rechercheteam doet dan ook onderzoek naar de drie aanvallen in de Johan Huizingalaan en werkt nauw samen met het team dat de vierde zaak onderzoekt.

In de nacht van zaterdag op zondag werd eerst een winkel in bedden en interieurs beschoten aan de Johan Huizingalaan. De nacht van maandag op dinsdag volgden tientallen schoten op het naastgelegen schoonmaakbedrijf HBS. Achter dat pand lag een handgranaat, die niet afging.

Woensdagnacht volgde in dezelfde straat de aanval op MaroVaan, waarbij een explosief wél af ging.

Burgemeester Femke Halsema laat weten dat ze 'per incident wil bekijken of sluiting nodig is'. Ze breekt met de gewoonte van voorgangers vrijwel alle zaken te laten dichttimmeren die doelwit waren van een beschieting of een achtergelaten granaat.

Juist dat beleid leek nieuwe dreiging in de hand te werken omdat het een effectief middel was voor vijanden van een ondernemer. Toch, Halsema liet al wel schoonmaakbedrijf HBS sluiten omdat ze daartoe 'op basis van het eerste onderzoek van de politie voldoende aanleiding zag'.

Trits panden
Saillant: dat schoonmaakbedrijf staat op naam van een 36-jarige Marokkaanse Amsterdammer die eigenaar is van een trits panden in West en Nieuw-West, waaronder meerdere panden in de driemaal getroffen Johan Huizingalaan.

In één van zijn panden zit Tanjab Holding, die eigenaar is van de nog te openen lunchroom Tropicana in de Jan Evertsenstraat, waar dinsdagochtend een handgranaat aan de deurklink hing.

De politie wil nog niet op details ingaan, maar laat weten dat 'de samenhang tussen de ondernemingen op basis van de zakelijke gegevens helder is'. "Daar kijken we uiteraard naar."

Op geruchten in het criminele milieu dat op de achtergrond een conflict over gestolen drugs speelt, wil de politie niet ingaan. Bijvoorbeeld afpersing is evenmin uitgesloten.

Politieonderzoek in de Johan Huizingalaan, na de beschieting van schoonmaakbedrijf HBS. Beeld anp
Politieonderzoek in de Johan Huizingalaan, na de beschieting van schoonmaakbedrijf HBS.Beeld anp

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over