Experiment toont aan waarom zebra's gestreept zijn

De strepen van de zebra dienen om insecten die ziekten verspreiden, zoals dazen en horzels, weg te houden. Dat melden Zweedse en Hongaarse onderzoekers in het Journal of Experimental Biology.

Redactie
© EPA Beeld
© EPA

Met het onderzoek wordt de functie van de gestreepte vacht voor het eerst experimenteel aangetoond. De zebra's worden 'onaantrekkelijk' voor ongedierte door de manier waarop hun gestreepte vacht licht reflecteert.

De onderzoekers begonnen met het onderzoeken van paarden met zwarte, bruine en witte vacht, vertelt Susanne Akeson van de universiteit van het Zweedse Lund aan de BBC. Op de bruine en zwarte paarden reflecteert het licht in horizontale banen, dit is zeer aanlokkelijk voor vliegen. Op witte paarden wordt het licht in niet-gepolariseerde golven en dus in alle richtingen weerkaatst, waardoor vliegen door een witte vacht minder worden aangetrokken.

Om te kijken hoe het bij zebra's werkt plaatsten de onderzoekers een zwart bord, een wit bord en borden met verschillende patronen daarop in een weiland op het Hongaarse platteland. Hierop smeerden ze insectenlijm. Het gestreepte bord, dat het meest overeenkomst vertoont met de vacht van de zebra, trok verreweg de minste vliegen aan, zelfs minder dan het witte bord.

Dit probeerden ze ook uit met 3D-modelpaarden met verschillende kleuren en patronen, die ze ook in het weiland plaatsten. Ook toen zaten er op het gestreepte model de minste vliegen.

Decennialang zochten biologen naar een verklaring voor de gestreepte vacht van de zebra. Volgens professor Matthew Cob, bioloog aan de universiteit van Manchester, is het een 'baanbrekend en fascinerend' onderzoek, maar sluit het niet uit dat de andere hypothesen over de strepen van de zebra niet waar zijn.

Meer over